Wyhamowuje spadkowa tendencja pogłowia trzody chlewnej w UE
W ubiegłym tygodniu Komisja Europejska opublikowała wyniki grudniowego badania pogłowia trzody chlewnej w 24 krajach członkowskich UE. Danych nie dostarczyły jeszcze Belgia, Cypr i Irlandia. Z danych wynika, że łączne pogłowie w krajach, które dostarczyły dane, obniżyło się o 0,7% w stosunku do sytuacji sprzed roku. Oznacza to, że tendencja do redukcji pogłowia w UE wyraźnie wyhamowuje, gdyż rok wcześniej spadek w relacji rocznej wyniósł aż 4,6% - informują analitycy BGŻ.
Duże spadki wciąż notują niektóre kraje naszego regionu. W Czechach liczebność świń zmniejszyła się aż o 10,4%, po spadku o 19,8% rok wcześniej. Sytuacja sektora u naszych południowych sąsiadów jest bardzo zła - import trzody chlewnej i wieprzowiny rośnie bardzo dynamicznie. Duże spadki zanotowały również Bułgaria, Rumunia i Węgry.
Jeśli chodzi o głównych producentów trzody w UE, to sytuacja jest zróżnicowana. Likwidacja pogłowia była szybsza niż przeciętnie w Hiszpanii, Francji i Włoszech. W Niemczech redukcja była minimalna i wyniosła 0,4%, natomiast w Danii i Holandii pogłowie wzrosło.
W analizowanych 24 krajach w przeciągu roku pogłowie prosiąt wzrosło o 0,2%, pogłowie świń na ubój powyżej 50 kg spadło o 0,3%, a pogłowie loch o 0,5%. Powyższe dane pozwalają oczekiwać produkcji trzody chlewnej i wieprzowiny w UE w bieżącym roku na podobnym poziomie jak w roku ubiegłym. Przy spodziewanym ożywieniu gospodarczym i wzroście popytu wewnętrznego oraz możliwym wzroście eksportu może to oznaczać wyższy niż w roku ubiegłym poziom cen.

KOMENTARZE: (1)
Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!
Zobacz wszystkie komentarze (1)