Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wynalazek z Polski odmienił wieprzowinę

  • Autor: Puls Biznesu/PAP
  • Data: 20-01-2015, 06:55

Mięso produkowane w technologii autorstwa naukowców znad Wisły jest nietuczące, zdrowe dla serca i niewywołujące alergii - donosi "Puls Biznesu".

Polski eksport spożywczy od lat bije kolejne rekordy. W dużej mierze sprzedajemy jednak mało przetworzone towary. Technologia produkcji i przetwórstwa wieprzowiny funkcjonalnej, opracowana na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i w Instytucie Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu, ma szansę to zmienić. Zdobyła już liczne nagrody na Światowych Targach Wynalazczości w Brukseli.

"Opracowane przez nas technologie sprawiają, że mięso i wyroby są o 40 proc. mniej kaloryczne, mają o połowę mniej soli, zawierają natomiast dodatkowe antyoksydanty i więcej tłuszczów nienasyconych kosztem nienasyconych" - mówi prof. Agnieszka Wierzbicka, współkierująca projektem Biożywność, w ramach którego opracowano i wdrożono mięsną technologię.

Projekt właśnie wkracza w etap komercjalizacji. Naukowcy chcą nieodpłatnie udostępniać technologię rolnikom i zakładom przetwórczym, aby ułatwić szerokie wdrożenie w przemyśle mięsnym. Jak obliczyła SGGW, hodowla w innowacyjnej technologii jest 5-10 proc. droższa niż tradycyjna.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Kmieć 02-02-2015, 13:36:
Przekazań tę innowacyjną technologię Izdebskiemu to mi się odechce marszów
gwiaździstych biednych rolników,
  • Miłośnik Mirabelek 20-01-2015, 20:47:
Z wołowiną QMP nie wyszło tak jak zakładano, przyszła kolej na wieprzowinę. Ale super wieprzowina o prozdrowotnych właściwościach już jest - ze świnek iberyjskich. A na lokalnym rynku mamy wieprzowinę PQS, która też jednak powszechnie się nie sprzedaje. No, ale żeby coś sprzedawać na dużą skalę, trzeba mieć odpowiednie zaplecze surowcowe. Do tego pomysł na sprzedaż. Nie bez znaczenie jest rzetelna i powszechnie dostępna informacja dla konsumentów, którzy powinni dysponować odpowiednią siłą nabywczą. A z tym widać jak jest, w mięsnym najczęściej "idą" kości, korpusy, ćwiartki z kurczaka, mielone i wątróbka drobiowa ... Nic tylko sprzedać licencję, bo krajowy rynek chyba jeszcze nie dojrzał do takich produktów.
  • uważny 20-01-2015, 10:42:
"więcej tłuszczów nienasyconych kosztem nienasyconych" to w końcu więcej czego kosztem czego?

Zobacz wszystkie komentarze (4)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 889) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH