REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wyroby paczkowane podbijają rynek wędlin

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 18-03-2015, 14:20
Wyroby paczkowane podbijają rynek wędlin

Wyroby mięsne, które zyskują na popularności, to te pokrojone i zapakowane w miejscu produkcji. To właśnie produkty paczkowane zaczynają odgrywać kluczową rolę w strukturze rynku mięsnego, a ich udział we wrześniu 2014 roku wynosił już ponad 33 proc. - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Beata Korab, członek zarządu Zakładów Mięsnych Henryk Kania.

REKLAMA

Kupowanie mięs i wędlin paczkowanych daje gwarancję, że produkt został odpowiednio przetworzony i był przechowywany we właściwych warunkach. - Opakowanie to także pewność, że produkt został hermetycznie zamknięty przez producenta, bez jakichkolwiek ingerencji z zewnątrz. Dodatkowo, wybierając produkty pakowane, mamy możliwość samodzielnego sprawdzenia ich składu na etykiecie umieszczonej na opakowaniu. W przypadku wędlin kupowanych na wagę zwykle jest to utrudnione. Wykorzystanie odpowiednich metod pakowania pozwala również wydłużyć termin przydatności wyrobów mięsnych i zachować ich świeżość bez wykorzystywania w tym celu dodatków funkcjonalnych - wyjaśnia Beata Korab.

Zwraca uwagę, że kluczowe w nowoczesnych technologiach przetwórstwa mięsa są: wzrost stabilności produktu oraz jego bezpieczeństwa, a także równomierność i powtarzalność procesu obróbki termicznej. - Ponadto najnowsze rozwiązania technologiczne pozwalają na lepsze zapakowanie i wydłużenie terminu przydatności do spożycia bez konieczności używania substancji przedłużającej trwałość, a jednocześnie wykorzystując sterylność procesu pakowania, na przykład nadciśnienie w komorach do krojenia wędlin, które zapobiega dostawaniu się powietrza i bakterii - akcentuje członek zarządu Zakładów Mięsnych Henryk Kania.

- Nowoczesność polega na wzroście efektywności produkcji i minimalizowaniu kosztów jednostkowych przy jednoczesnej wyższej jakości produkowanych wędlin oraz bezpieczeństwie samego procesu przetwórczego. To także zastosowanie procedur kontrolnych na poszczególnych etapach produkcji, które mają na celu wychwycenie ewentualnych błędów samego procesu. Nowoczesność nie powinna się kojarzyć w opozycji do produktów tradycyjnych, ponieważ ma na celu taki sposób produkcji, który uwzględnia tradycyjne i rzemieślnicze receptury przy zachowaniu wszelkich współczesnych norm bezpieczeństwa - zaznacza Beata Korab.

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

KANKANIA

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • wolfmw 30-03-2015, 16:24:
33% czego? w czym?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 116) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH