Wysoki poziom cen eksportu wieprzowiny
Po słabym początku roku, niemiecki eksport wieprzowiny w ostatnich tygodniach i miesiącach znacznie przyśpieszył. Według wstępnych danych federalnego urzędu statystycznego, we wrześniu br. z Niemiec wywieziono 260 tys. ton mięsa wieprzowego - łącznie z wędlinami, kiełbasami i produktami ubocznymi - informuje FAMMU/FAPA.
W porównaniu z wrześniem 2010 r. wolumen eksportu był o 20% wyższy i nieznacznie niższy od rekordowo wysokiego poziomu z października 2010 r.
Był to największy w historii poziom eksportu notowany w miesiącu wrześniu. W porównaniu z sierpniem br. wywóz zwiększył się o 5%. Dostawy do państw UE wzrosły w ciągu miesiąca o 3% i stanowiły 68% całkowitego eksportu. Największym odbiorcą z grona krajów trzecich pozostaje Rosja, jednak wolumen wywozu nieznacznie obniżył się, rośnie natomiast sprzedaż do Chin i Hongkongu.
W ciągu trzech kwartałów br. eksport wieprzowiny z Niemiec sięgnął 1,9 mln ton i w porównaniu z tym samym okresem 2010 r. wzrósł o 4,4%. Zmalała nieznacznie sprzedaż świeżego mięsa, wzrosły natomiast dostawy mięsa mrożonego, produktów ubocznych i słoniny.

KOMENTARZE: (5)
Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!
Zobacz wszystkie komentarze (5)