Wyższy import i ceny wieprzowiny w Chinach
Import wieprzowiny do Chin pozostanie prawdopodobnie na wysokim poziomie przez cały 2008 rok - poinformowała FAMMU/FAPA. Produkcja tego gatunku mięsa w regionie, który ostatnio nawiedziło trzęsienie ziemi, może spaść o 10 proc., co wpłynie na lekką tendencję wzrostową cen wieprzowiny w kraju. W wyniku trzęsienia ziemi straty w sektorze mogły wynieść nawet 3,66 mln sztuk trzody chlewnej.
Na wzmocnienie cen i wzrost importu wpływ będzie miał silny popyt ze strony konsumentów, potrzeba zagwarantowania odpowiedniego poziomu rezerw oraz mniejsze dostawy na rodzimym rynku. Trzęsienie ziemi w prowincji Syczuan w maju będzie prawdopodobnie czynnikiem, który przyczyni się do wzrostu cen produktów rolnych o 10-20 proc. w okresie letnim.
Produkcja wieprzowiny w Chinach może jednak odbić się z niższego poziomu w okresie od sześciu do ośmiu najbliższych miesięcy. Mimo oczekiwanego wzrostu podaży, ceny pozostaną na wysokim poziomie za sprawą rosnącego zapotrzebowania na te produkty (o 10 proc. w ciągu roku).

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!