Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wyzwania i szanse dla europejskiego drobiu na posiedzeniu a.v.e.c w Brukseli

  • Autor: KRD-IG
  • Data: 24-10-2017, 10:11
Wyzwania i szanse dla europejskiego drobiu na posiedzeniu a.v.e.c w Brukseli
Aleksandra Porada, ekspert Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej ds. bezpieczeństwa żywności i weterynarii

Bruksela po raz kolejny gościła przedstawicieli branży drobiarskiej z Unii Europejskiej, podczas posiedzenia grupy roboczej a.v.e.c. Reprezentantką polskiego drobiarstwa była Aleksandra Porada, ekspert Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej ds. bezpieczeństwa żywności i weterynarii. Dyskusja z udziałem KRD-IG dotyczyła bieżących wyzwań, związanych z produkcją żywności i bezpieczną hodowlą drobiu.

W dniu 16 października 2017 r. odbyło się kolejne z cyklicznych spotkań grupy roboczej a.v.e.c. (Associacion of Poultry Processors and Poultry Trade in the EU countries). Eksperci branżowi dyskutowali m.in. o roli lekarzy weterynarii w procesie produkcji, bezpieczeństwie, finansach, sposobach kategoryzacji produktów drobiowych, a także aktualnej sytuacji na rynku międzynarodowym – w tym problemu występowania Salmonelli w drobiu pochodzącym z Brazylii. Spotkanie miało na celu priorytetyzację działań, wymianę doświadczeń i dyskusję na temat dalszej polityki rozwoju sektora. 

- Na spotkaniu omówiono m.in. nowe przepisy UE istotne dla procesu produkcji drobiu, a także wskazano najważniejsze problemy w branży drobiarskiej, które mogą wpływać na dalszy jej rozwój. To ważne, że Polska, jako jeden z największych producentów drobiu, dzięki aktywności Krajowej Rady Drobiarstwa ma wpływ na europejskie ustalenia. W debatach, w których uczestniczą przedstawiciele krajów UE najcenniejsza jest wymiana doświadczeń, praktyk i porównanie ich w celu znalezienia optymalnego rozwiązania. Dotyczy to zarówno szczegółów procesu produkcji, jak i polityki import-eksport – mówi Aleksandra Porada, ekspert Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej ds. bezpieczeństwa żywności i weterynarii.

W posiedzeniu a.v.e.c. w Brukseli wzięli udział reprezentanci branży drobiarskiej z Polski, Wielkiej Brytanii, Francji, Niemiec, Belgii, Węgier, Szwecji i Danii. Spotkanie otworzyła Birthe Steenberg, sekretarz generalna Stowarzyszenia a.v.e.c. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 786) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH