Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wzrasta spożycie gęsiny

  • Autor: PAP
  • Data: 17-12-2011, 10:30
Wzrasta spożycie gęsiny

Promocja gęsiny, prowadzona przez samorząd województwa kujawsko-pomorskiego, wpłynęła na większe spożycie tego mięsa w Polsce - uważa dr inż. Hanna Bielińska, zastępca dyrektora Zakładu Doświadczalnego Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej k. Inowrocławia.

"Jeszcze trzy-czerty lata temu Polak zjadał średnio 17-20 gramów gęsiny. Obecnie - jak wynika z oceny rynku wewnętrznego i danych konsumenckich - nastąpiło podwojenie spożycia. To bardzo cieszy. Gęsina to zdrowa żywność, ceniona za walory mięsa i tłuszczu, a także zawartość białka, sięgającą 23 procent" - powiedziała PAP Bielińska.

Podkreśliła też, że wzrost zainteresowania gęsiną odczuwa też zakład w Kołudzie Wielkiej. "Mamy dużo zamówień na przyszły rok na pisklęta do chowu przydomowego, a także zamówienia zakładów drobiarskich. Gęsie tusze i wyroby z gęsiny są przedawane od ręki w naszym sklepie firmowym" - dodała Bielińska.

Zakład Doświadczalny Instytut Zootechniki słynie z gęsi białej kołudzkiej, będącej efektem wieloletniej pracy hodowlanej i badawczej. Początki hodowli dało sprowadzenie w 1962 r. z Danii kilkudziesięciu gęsi. Zabiegi hodowlane doprowadziły do udoskonalenia genotypu, powstania nowej rodzimej rasy. Obecnie gęsi białe kołudzkie stanowią 98 proc. populacji gęsi w Polsce.

"Naszym zadaniem, jako instytutu, jest dbanie o genotyp gęsi białej kołudzkiej i zaopatrzenie krajowych stad reprodukcyjnych w materiał hodowlany, czyli gąskę W-11 i gęsiora W-33. Skojarzenie gęsiorów z samicami daje wspaniałego mieszańca, gęś owsianą. Poza hodowlą piskląt, prowadzimy proekologiczny chów gęsi owsianych" - podkreśliła Bielińska.

Hodowla gęsi owsianych w Kołudzie Wielkiej prowadzona jest pastwiskach, wolnych wybiegach. Skarmiane są zielonkami i mieszankami zbóż, wzbogacanych jedynie składnikami mineralnymi, koniecznymi od prawidłowego rozwoju. Przez ostatnie 3-4 tygodnie przez ubojem gęsi są żywione wyłącznie owsem, dziennie 600-700 gramów.

Bielińska zaznaczyła, że dzięki promocji gęsiny i akcji edukacyjnej udaje się oblać mit o gęsinie jako mięsie tłustym, łykowatym i trudno podającej się zabiegom kulinarnym, a zarazem uświadamiać o jej zaletach zdrowotnych i walorach smakowych. "Gęsina powinna gościć na naszych stołach nie tylko w okolicach świętego Marcina, ale również w czasie świąt Bożego Narodzenia" - podkreśliła.

Samorząd województwa kujawsko-pomorskiego od kilu lat prowadzi akcję "Gęsina najlepsza na świętego Marcina", która swym zasięgiem wykracza poza region, a nawet poza granice kraju.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • danzio 18-12-2011, 15:46:
Co roku w Biskupcu Pomorskim odbywa się Święto Gęsi. Polecam

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 228) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH