Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wzrosły koszty produkcji wołowiny i baraniny

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 24-09-2010, 17:51

Według ekspertów brytyjskich, roczny 20 proc. wzrost cen paliw (do 31 marca) spowodował zwyżkę kosztów produkcji wołowiny i baraniny na Wyspach - podaje FAMMU/FAPA.

Do tego doszły zwiększone koszty konserwacji i obsługi urządzeń, co łącznie złożyło się na wzrost nakładów na wyprodukowanie jednego kilograma żywca wołowego lub baraniego o 0,02-0,03 funta (0,10-0,15 PLN).

Obecnie średni koszt produkcji jednego kilograma chudej cielęciny pochodzącej ze stad bydła mięsnego z nizin wynosi 2,73 funta, (12,74 PLN) natomiast ze stad zwierząt z obszarów o niekorzystnych warunkach gospodarowania 2,99 funta (13,95 PLN).

W przypadku produkcji jednego kilograma mięsa jagnięcego koszty produkcji wynoszą odpowiednio 2,03 funta (9,47 PLN) oraz 1,95 funta (9,10 PLN).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 190) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH