Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wzrośnie produkcja i eksport brazylijskiego drobiu

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 29-03-2013, 14:18

Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) prognozuje, że w 2013 r. wzrośnie zarówno produkcja, jak i eksport brazylijskiego drobiu. Po 1 proc. spadku w 2012 r. do 12,75 mln ton, tegoroczna produkcja mięsa kurcząt zwiększy się prawdopodobnie o 2 proc. do 13 mln ton - podaje FAMMU/FAPA na podst. USDA/AMS.

Analitycy przewidują, że po słabszych wynikach w roku ubiegłym, w tym roku brazylijski wzrost gospodarczy odbuduje się, a wpływ wysokich kosztów pasz zostanie złagodzony dzięki przewidywanym rekordowym zbiorom soi i kukurydzy.

Na produkcję drobiarską w Brazylii mogą jednak negatywnie wpłynąć następujące czynniki:
- w pierwszej połowie tego roku marże producentów i przetwórców mogą pozostać niskie ze względu na rosnące ceny pasz;
- wysokie zadłużenie konsumentów brazylijskich może wpłynąć na obniżenie krajowego popytu na białko zwierzęce;
- eksport mięsa kurcząt będzie rósł powoli ze względu na nadal niepewną sytuację gospodarki światowej.

W 2012 r. koszty produkcji brojlerów w Brazylii rekordowo wzrosły - o blisko 40 proc., podczas gdy ceny producenta zwiększyły się w tym czasie o 46 proc. Do wzrostu kosztów produkcji przyczyniły się głównie wysokie ceny pasz, zwłaszcza kukurydzy i śruty sojowej. Tegoroczny eksport brazylijskiego mięsa kurcząt wzrośnie prawdopodobnie o 3 proc. do 3,58 mln ton, głównie dzięki zwiększeniu sprzedaży do Chin i Hongkongu.

Handlowcy przewidują również wzrost wysyłek do Egiptu i Iraku.

W 2012 r. Brazylia wyeksportowała mięso kurcząt do 152 krajów, z czego prawie połowa trafiła na pięć najważniejszych rynków - do Arabii Saudyjskiej, Japonii, Hongkongu, Zjednoczonych Emiratów Arabskich i Chin. Największa dynamika wzrostu wywozu miała jednak miejsce w stosunku do Egiptu (+66 proc.) i Korei Płd. (+155 proc.).

USDA prognozuje, że brazylijska produkcja mięsa z indyków wzrośnie w tym roku o 2 proc. do 520 tys. ton, głównie dzięki kolejnemu zwiększeniu eksportu. Czynnikami, które mogą ograniczać dynamikę wzrostu są wysokie koszty pasz oraz ograniczenie wzrostu popytu krajowego. Eksport mięsa indyczego w 2013 r. może wzrosnąć o 3 proc. do 160 tys. ton, jednak wysyłki do UE mogą zostać zmniejszone. W 2012 r. Brazylia sprzedała za granicę rekordowe 170 tys. ton mięsa indyczego, z czego prawie połowa trafiła na rynek unijny.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 780) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH