Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wzrost eksportu mięsa kurcząt z Argentyny

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 02-04-2010, 19:13

W 2009 r. wzrósł znacznie eksport mięsa kurcząt z Argentyny, sprzedaż mrożonego mięsa zwiększyła się wobec 2008 r. o 8 proc., a wobec 2007 r. aż o 38 proc. - informuje FAMMU/FAPA.

Ponad 55 proc. wysyłek stanowiły mrożone kawałki kurcząt, które znalazły nabywców głównie w Chinach, RPA, UE, Hongkongu i Rosji. Sprzedaż do Chin wzrosła w porównaniu z rokiem poprzednim aż o 40 proc., do RPA - o 34 proc., a do Rosji - o 26 proc. Zniwelowało to spadek eksportu do UE, Hongkongu i Wietnamu.

Mrożone całe kurczęta trafiły głównie do Chile, Wenezueli i UE. W roku ubiegłym zwłaszcza Wenezuela znacznie ograniczyła zakupy kurcząt z Argentyny (-56 proc.) - z uwagi na kryzys gospodarczy. Głównym odbiorcą argentyńskich przetworów z kurcząt są tradycyjnie państwa unijne, które w 2009 r. sprowadziły niemal o 1/5 mniej tych produktów niż przed rokiem.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH