Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wzrost eksportu, spadek importu wieprzowiny w UE

  • www.farmer.pl
  • Autor: farmer.pl
  • Data: 30-12-2013, 14:09

Według danych Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy br. państwa UE wyeksportowały na rynki krajów trzecich ponad 2,58 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) - o 1,4 proc. więcej niż w tym samym okresie 2012 r. - informuje FAMMU/FAPA.

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mrożona wieprzowina (43 proc.) i podroby (32 proc.), których wyekspediowano odpowiednio o 9 proc. i 1 proc. więcej niż przed rokiem.

Z uwagi na obniżenie pogłowia trzody chlewnej w UE wysyłki żywca były jednak o ponad jedną trzecią niższe, spadł również o jedną czwartą wywóz świeżego mięsa. Najwięcej produktów wieprzowych sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Polska, Hiszpania, Holandia i Francja. Z grona największych eksporterów Niemcy i Hiszpania zanotowały spadki wywozu, natomiast Polska, Dania, Holandia i Francja jego wzrosty.

Dzięki zwiększeniu sprzedaży o 8 proc. Polska przesunęła się z czwartego miejsca na trzecie wśród państw UE, wyprzedzając Hiszpanię. Wysyłki hiszpańskiej wieprzowiny obniżyły się zwłaszcza do Rosji, z względu na wprowadzone przez ten kraj restrykcje.

W tym roku zmieniła się nieco struktura geograficzna unijnego eksportu - wzrosły dostawy do Chin (+17 proc.), Hongkongu (+5 proc.), Japonii (+0,2 proc.), na Filipiny (+38 proc.), do Angoli (+8 proc.) i Australii (+3 proc.).

Wysyłki do krajów azjatyckich stanowiły prawie połowę całkowitego eksportu. Spadła natomiast sprzedaż do głównego odbiorcy wieprzowiny z UE - Rosji (-1 proc.), a także na Ukrainę (-22 proc.), Białoruś (-34 proc.) i do Korei Płd. (-33 proc.). W okresie od stycznia do października br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 29 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) - o 9,3 proc. mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby (48 proc.) i mięso mrożone (27 proc.).

Największymi dostawcami wieprzowiny do UE były tradycyjnie Szwajcaria i Chile, import z tych krajów obniżył się odpowiednio o 12 proc. i 26 proc., wzrosły natomiast zakupy serbskiego tłuszczu wieprzowego i podrobów (+24 proc.).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • jadoo 05-01-2014, 08:54:
www.meatbook.pl

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 924) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH