Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wzrost importu wieprzowiny do Japonii

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 23-11-2008, 19:41

Import mięsa wieprzowego do Japonii w okresie od stycznia do września br. podniósł się o ok. 7 proc. osiągając poziom ponad 610,22 tys. ton. W całym wolumenie blisko 40 proc. udział miały produkty sprowadzane ze Stanów Zjednoczonych (ok. 248,13 tys. ton). W porównaniu do analogicznego okresu 2007 roku wysyłki w tym kierunku były o ponad 24 proc. większe - podaje FAMMU/FAPA.

Wielu innych eksporterów zanotowało w omawianym czasie spadek sprzedaży na rynek japoński. Pozostałymi znaczącymi dostawcami na rynek japoński były głownie Kanada oraz Dania, posiadając odpowiednio ok. 21 proc. i 20 proc. udział w rynku. Na przestrzeni kilku ostatnich lat eksport z obu państw pozostawał jednak na stałym poziomie. Wśród innych państw członkowskich Unii Europejskiej istotnymi eksporterami wieprzowiny na rynek japoński były również: Hiszpania, Francja, Węgry oraz Holandia. W przypadku Niemiec kontynuowany jest natomiast zakaz importu nałożony w ślad za wykrytymi przypadkami pomoru w stadzie trzody chlewnej w tym kraju.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH