Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wzrost pogłowia krów mamek w UE

  • Autor: Bank BGŻ
  • Data: 31-03-2015, 11:39
Wzrost pogłowia krów mamek w UE
Fot. Shutterstock

Badanie pogłowia bydła przeprowadzone w grudniu 2014 r. pokazało, że pogłowie krów mamek zwiększyło się o 1,3 proc. w skali roku. Szczególnie duże wzrosty odnotowano w Hiszpanii (+114 tys. szt.) oraz Francji (+32 tys. szt.). W Polsce również zaobserwowano zwiększenie pogłowia mamek, o 12 tys. szt. w skali roku - informują analitycy BGŻ.

Taki wzrost jest wspierany przez WPR, gdzie w nowych ramach wsparcia na lata 2015-2020 przyznano dofinansowanie do produkcji bydła. Płatności są uzależnione od liczby sztuk na gospodarstwo.

Warto dodać, że opisany wzrost pogłowia bydła miał bezpośredni wpływ na ponad 2-procentowy wzrost produkcji wołowiny w UE w 2014 r. Przyczyniły się do tego spadki cen mleka, odnotowane w UE, powodujące, że niektórzy producenci zdecydowali się skierować część krów mlecznych na ubój. Czynnikiem, który motywował producentów do zmniejszenia liczebności stad krów mlecznych, była również obawa o przekroczenie kwot mlecznych w roku kwotowym 2014/2015. Warto nadmienić, że w 2014 r. odnotowano zwiększenie wagi zwierząt przeznaczonych na ubój, do czego przyczyniły się stosunkowo niskie ceny pasz.

Analizując zmiany w wolumenie produkcji, KE wskazała również na Polskę, gdzie ubój bydła w 2014 r. zwiększył się w masie o 21 proc., a samych krów o 29 proc. w skali roku.

W bieżącym roku eksperci KE prognozują utrzymanie się wzrostowej tendencji produkcji wołowiny, na poziomie 1,7 proc. w skali roku. Będzie temu sprzyjać z jednej strony zwiększenie liczebności bydła, a z drugiej prowadzone przez niektórych producentów w UE dalsze zmniejszanie pogłowia krów mlecznych. Czynnikiem wspierającym jest również oczekiwany wzrost konsumpcji wołowiny w UE i poza nią.

W 2014 r. mięso wołowe z UE cieszyło się sporym zainteresowaniem na rynkach zagranicznych. Dane Eurostat wskazują na 29-procentowy wzrost eksportu, do poziomu 207 tys. t. Wołowina z UE cieszy się szczególnie dużym zainteresowaniem na rynkach Hongkongu, na Bałkanach oraz w Filipinach.

KE oczekuje, że 2015 będzie można zaliczyć jako kolejny udany rok dla producentów i eksporterów wołowiny. Sprzyjać temu będzie możliwość wznowienia eksportu mięsa z Irlandii do USA. Obserwuje się również powolne wznowienie zainteresowania surowcem z UE na rynku tureckim. Powinno to umożliwić utrzymanie wzrostowej tendencji eksportu do poziomu ok. 224 tys. t, tj. o 8 proc.

Po stronie importu, w 2014 r. odnotowano zmniejszenie wolumenu kierowanego z Argentyny i Urugwaju na rynek UE. Spadki były niemniej kompensowane przez wzrost zakupów z Brazylii oraz Australii. W rezultacie wolumen importu wołowiny zwiększył się o 1 proc. w 2014 r. W ocenie KE br. będzie charakteryzował się raczej niewielkim, 1-procentowym spadkiem do poziomu 304 tys. t. 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 724) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH