Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wzrost produkcji oraz spożycia drobiu w Polsce i Europie

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 17-11-2011, 10:19
Wzrost produkcji oraz spożycia drobiu w Polsce i Europie
Jacek Lewicki, prezes Drosedu

Polska znajduje się w gronie największych unijnych wytwórców mięsa drobiowego obok krajów takich, jak Francja, Niemcy, Wielka Brytania, Hiszpania i Włochy. Z roku na rok produkcja drobiu w naszym kraju systematycznie wzrasta – mówi Jacek Lewicki, prezes Grupy Drosed nawiązując do wyników Raportu z 2011 roku a.v.e.c., zrzeszenia unijnych organizacji drobiarskich, którego członkiem jest Krajowa Rada Drobiarstwa w Polsce.

Według danych opublikowanych w Raporcie 2011 a.v.e.c. produkcja drobiu w Polsce wzrosła w ciągu ostatnich 5-ciu lat o 24 proc. z 1050 tys. ton w 2005 do 1300 tys. ton w 2010 roku (źródło: MEG dla EUROSTAT, FAO i dane poszczególnych krajów, 2011).

- Polska charakteryzuje się również wysoką samowystarczalnością w zakresie produkcji drobiu - wskazuje Jacek Lewicki. - Szacowany wskaźnik procentowy dla naszego kraju wyniósł w 2010 roku 125 proc. co oznacza, że produkujemy o 25 proc. więcej drobiu niż konsumujemy, pozostała część jest eksportowana do Unii Europejskiej i do Chin - dodaje.

Zgodnie z danymi opublikowanymi w najnowszym raporcie a.v.e.c., spożycie drobiu w Polsce w 2010 roku kształtowało się na poziomie 23,7 kg na głowę. Podobną ilość drobiu konsumują Francuzi czy Czesi. Największe spożycie drobiu w krajach UE odnotowano w 2010 roku w Irlandii oraz Hiszpanii (ponad 30 kg rocznie na głowę), najniższe spośród analizowanych krajów - w Finlandii, Belgii i Luksemburgu (do 17 kg na głowę).

W prognozie na lata 2011-2020 a.v.e.c. szacuje dalszy, systematyczny wzrost konsumpcji drobiu w krajach UE (źródło: Komisja Europejska, DG AGRI, Grudzień 2010). Tendencji tej odpowiadają zmiany w światowej produkcji. Produkcja drobiu stanowiła w ubiegłym roku już 33,4 proc. światowej produkcji mięsa (w porównaniu z 20,2 proc. w 1990 roku, czy 29,6 proc. w roku 2000). Z roku na rok mniejszy odsetek globalnej produkcji mięsa stanowi natomiast produkcja wieprzowiny i wołowiny.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH