Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zakaz stosowania pasz GMO uderzy w polski sektor mięsny

  • Autor: Credit Agricole
  • Data: 14-06-2017, 14:42
Zakaz stosowania pasz GMO uderzy w polski sektor mięsny
fot. shutterstock

1 stycznia 2019 r. w Polsce ma wejść w życie zakaz stosowania, wytwarzania oraz wprowadzania do obrotu pasz genetycznie zmodyfikowanych. Pierwotnie zakaz ten miał zacząć obowiązywać w lipcu 2008 r. jednak jego wprowadzenie było kilkukrotnie przesuwane. Analitycy Credit Agricole Bank Polska S.A. dokonali oceny wpływu ewentualnego wejścia zakazu w życie na produkcję zwierzęcą w Polsce.

Autorzy opracowania przypominają, że rosnąca specjalizacja produkcji zwierzęcej w Polsce, a w konsekwencji jej coraz bardziej intensywny charakter, oddziałują w kierunku wzrostu udziału pasz wysokobiałkowych w strukturze popytu na pasze. Jednym z podstawowych składników pasz wysokobiałkowych jest śruta sojowa, która odpowiada za ponad 60 proc. krajowego zużycia wysokobiałkowych surowców paszowych.

Duże znaczenie soi wynika z jej wysokiej na tle pozostałych surowców paszowych wydajności w żywieniu zwierząt. Zgodnie z danymi USDA głównymi eksporterami soi są Brazylia, USA, Argentyna, Paragwaj i Kanada, które odpowiadają łącznie za ok. 95% jej globalnego eksportu. Szacuje się, że ponad 90% łącznych zasiewów soi w tych krajach stanowi soja modyfikowana genetycznie (soja GMO). Malejąca dostępność soi niemodyfikowanej genetycznie (soja non-GMO), wyższe koszty jej uprawy, a także konieczność zapewnienia, aby na całym odcinku łańcucha dostaw pozostała wyizolowana od soi GMO sprawiają, że soja non-GMO jest obecnie o ok. 40% droższa od soi GMO.

Analitycy oceniają, że biorąc pod uwagę utrzymujący się spadek udziału soi non-GMO w światowych zasiewach soi można oczekiwać, że w kolejnych latach będzie ona drożeć względem soi GMO.

Możliwości efektywnego zastąpienia soi innymi wysokobiałkowymi surowcami paszowymi zależą od rodzaju produkcji zwierzęcej.

- Badania wskazują na brak możliwości efektywnego zastąpienia soi innymi dostępnymi surowcami wysokobiałkowymi w żywieniu drobiu. W przypadku trzody chlewnej możliwości substytucji są większe, lecz prowadzą do niższej wydajności i wzrostu kosztów produkcji. Największe możliwości substytucji występują w przypadku bydła - czytamy w opracowaniu.

W celu oszacowania wpływu ewentualnego wejścia w życie zakazu stosowania pasz GMO na koszty produkcji zwierzęcej Credit Agricole przyjął, że producenci przynajmniej w krótkim okresie będą chcieli utrzymać dotychczasową strukturę zużycia pasz.

- Po drugie, z uwagi na znaczący potencjalny udział krajowego zapotrzebowania na śrutę non-GMO w jej światowym eksporcie (ok. 30%) najprawdopodobniej doszłoby do wzrostu jej cen. W scenariuszu bazowym zakładamy wzrost różnicy pomiędzy ceną śruty sojowej non-GMO względem ceny śruty sojowej GMO z 40% do 60%. Po trzecie w naszej analizie zakładamy, że wzrost kosztów produkcji zostałby całkowicie przerzucony na konsumenta poprzez wzrost finalnej ceny - czytamy dalej.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 484) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH