Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zakaz stosowania pasz GMO uderzy w polski sektor mięsny

  • Autor: Credit Agricole
  • Data: 14-06-2017, 14:42
Zakaz stosowania pasz GMO uderzy w polski sektor mięsny
fot. shutterstock

1 stycznia 2019 r. w Polsce ma wejść w życie zakaz stosowania, wytwarzania oraz wprowadzania do obrotu pasz genetycznie zmodyfikowanych. Pierwotnie zakaz ten miał zacząć obowiązywać w lipcu 2008 r. jednak jego wprowadzenie było kilkukrotnie przesuwane. Analitycy Credit Agricole Bank Polska S.A. dokonali oceny wpływu ewentualnego wejścia zakazu w życie na produkcję zwierzęcą w Polsce.

Autorzy opracowania przypominają, że rosnąca specjalizacja produkcji zwierzęcej w Polsce, a w konsekwencji jej coraz bardziej intensywny charakter, oddziałują w kierunku wzrostu udziału pasz wysokobiałkowych w strukturze popytu na pasze. Jednym z podstawowych składników pasz wysokobiałkowych jest śruta sojowa, która odpowiada za ponad 60 proc. krajowego zużycia wysokobiałkowych surowców paszowych.

Duże znaczenie soi wynika z jej wysokiej na tle pozostałych surowców paszowych wydajności w żywieniu zwierząt. Zgodnie z danymi USDA głównymi eksporterami soi są Brazylia, USA, Argentyna, Paragwaj i Kanada, które odpowiadają łącznie za ok. 95% jej globalnego eksportu. Szacuje się, że ponad 90% łącznych zasiewów soi w tych krajach stanowi soja modyfikowana genetycznie (soja GMO). Malejąca dostępność soi niemodyfikowanej genetycznie (soja non-GMO), wyższe koszty jej uprawy, a także konieczność zapewnienia, aby na całym odcinku łańcucha dostaw pozostała wyizolowana od soi GMO sprawiają, że soja non-GMO jest obecnie o ok. 40% droższa od soi GMO.

Analitycy oceniają, że biorąc pod uwagę utrzymujący się spadek udziału soi non-GMO w światowych zasiewach soi można oczekiwać, że w kolejnych latach będzie ona drożeć względem soi GMO.

Możliwości efektywnego zastąpienia soi innymi wysokobiałkowymi surowcami paszowymi zależą od rodzaju produkcji zwierzęcej.

- Badania wskazują na brak możliwości efektywnego zastąpienia soi innymi dostępnymi surowcami wysokobiałkowymi w żywieniu drobiu. W przypadku trzody chlewnej możliwości substytucji są większe, lecz prowadzą do niższej wydajności i wzrostu kosztów produkcji. Największe możliwości substytucji występują w przypadku bydła - czytamy w opracowaniu.

W celu oszacowania wpływu ewentualnego wejścia w życie zakazu stosowania pasz GMO na koszty produkcji zwierzęcej Credit Agricole przyjął, że producenci przynajmniej w krótkim okresie będą chcieli utrzymać dotychczasową strukturę zużycia pasz.

- Po drugie, z uwagi na znaczący potencjalny udział krajowego zapotrzebowania na śrutę non-GMO w jej światowym eksporcie (ok. 30%) najprawdopodobniej doszłoby do wzrostu jej cen. W scenariuszu bazowym zakładamy wzrost różnicy pomiędzy ceną śruty sojowej non-GMO względem ceny śruty sojowej GMO z 40% do 60%. Po trzecie w naszej analizie zakładamy, że wzrost kosztów produkcji zostałby całkowicie przerzucony na konsumenta poprzez wzrost finalnej ceny - czytamy dalej.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
partner serwisu

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 875) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.