Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zakaz uboju rytualnego spowalnia rozwój producentów drobiu

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 17-03-2013, 13:17
Zakaz uboju rytualnego spowalnia rozwój producentów drobiu
Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa

Obowiązujący od 1 stycznia tego roku zakaz uboju rytualnego mocno wpływa na kondycję branży drobiarskiej. - Stanowi on istotną przeszkodę w rozwoju, ogranicza możliwości eksportowe polskich zakładów - ocenia Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa.

W całości eksportu krajowego drobiu, wysyłki produktów uzyskiwanych w wyniku uboju rytualnego stanowiły ok. 10 proc. - Przy tak dużym wzroście eksportu, z jakim mamy do czynienia w ostatnich latach, oraz w związku z możliwościami jakie pojawiły się przed naszymi producentami w obszarze lokowania polskiego mięsa na rynkach światowych, firmy z branży zakładały w swoich strategiach wzrost sprzedaży mięsa z certyfikatem halal. W tej chwili najbardziej perspektywiczne dla producentów drobiu wydają się rynki Zatoki Perskiej czy Afryki Północnej, które charakteryzują się ścisłymi wymogami religijnymi - zaznacza Łukasz Dominiak.



Branża drobiarska cały czas analizuje również rynek krajowy. - Konsekwentny wzrost spożycia drobiu obserwujemy w Polsce już od kilkunastu lat. To oczywiście nas cieszy. Wzrost oscylował jak dotąd zazwyczaj w zakresie od 0,5 do 1 kg na osobę rocznie. Najważniejsze, że tendencja jest stała i stabilna - wskazuje dyrektor KRD. - Już jakiś czas temu Polacy przekroczyli średnią europejską, jeśli chodzi o konsumpcję drobiu. Teraz coraz trudniej będzie uzyskać każde kolejne pół kg wzrostu spożycia. Stąd szereg działań promocyjnych kierowanych na rynek krajowy. Musimy nasilić działania informacyjne skierowane do konsumentów - dodaje.


Komentarz został nagrany podczas I Kongresu Eksporterów Przemysłu Rolno-Spożywczego

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (17)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Do doli 23-03-2013, 14:40:
Ach,głodujące dzieci z Afryki,ach,CZZZZZZZłowiek najważniejszy!!(hasło psl)Ach,jeśli dola piszesz z wykrzyknikiem,to pewnie nie jesteś gołosłowna i SPORO wpłacać na te biedne dzieci

Ale Polacy wolą płacić za mięso niż na dzieci i na zielonych..Zieloni żyją ideą..Ale Polacy wolą też płacić za mięso z uboju tradycyjnego jak barbarzyńskiego -rytualnego...Jakieś tam szczątki sumienia mają
  • dola 22-03-2013, 12:22:
ponad 80 zakładów w Polsce prowadziło ubój rytualny teraz 22 kraje ubijaja a nasi pracownicy ,rolnicy pojada do Czech ,irladi ZM biernacki zwalnia 600 osób ,jeden zakład juz przeniósł produkcje na Wegry a my słuchamy zielonych wariatów PRZESTAŃCIE PŁACIĆ 1 % NA ORGANIZACJE ZIELONYCH ,WPŁACAJCIE NA GŁODUJACE POLSKIE DZIECI
  • statystyczna2013 19-03-2013, 19:35:
Ubój rytualny w XXi wieku jest okrucieństwem i świadczy o prostactwie, dzikości i chciwosci państwa, które pozwala na taki proceder!!!

Zobacz wszystkie komentarze (17)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 746) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH