Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zakład Drobiarski Stasin walczy o rynki azjatyckie

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 05-12-2017, 18:54
Zakład Drobiarski Stasin walczy o rynki azjatyckie
fot. stasin.pl

- Przed wybuchem ptasiej grypy byliśmy na etapie oczekiwania na kontrolę z Chin, która miała odebrać zakład i dopuścić go na ten rynek. Walczymy też o bardzo duży rynek, jakim są Filipiny. Aby dostać się na rynki azjatyckie, trzeba wypełnić bardzo skomplikowane procedury - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Wojciech Zarzycki, wiceprezes zarządu i dyrektor ds. finansowo-rozwojowych Zakładu Drobiarskiego w Stasinie Sp. z o.o.

Zakład Drobiarski w Stasinie w ujęciu wartościowym sprzedaje ok. 40 proc. swojej produkcji na rynki eksportowe.

- Sprzedajemy na całą Europę, od Portugalii, gdzie zaopatrujemy największą sieć handlową, przez Hiszpanię, Francję, Anglię, Niemcy, Litwę. Od niedawna mamy certyfikat BRC, który umożliwia nam wysyłki do Anglii. Elementy droższe: filet i udziec z indyka w większości eksportujemy na Zachód. Udziec to idealny element dla firm produkujących kebab. Po ptasiej grypie powróciliśmy także do sprzedaży na rynek Białorusi - dodaje.

ZD Stasin eksportuje także na Ukrainę, ale Wojciech Zarzycki przyznaje, że jest to niepewny rynek.

- Do eksportu na Ukrainę nie trzeba dodatkowych uprawnień. Można tam sprzedawać jedynie na przedpłatę. Dlatego nie wchodzimy tam na siłę. Najbardziej czekamy na odblokowanie rynku chińskiego - dodaje (rozmawialiśmy jeszcze przed decyzją o odblokowaniu tego rynku - przyp. red.)

Ciekawym kierunkiem eksportowym dla Stasina jest Liban. Zdobycie uprawnień do wysyłki na ten rynek trwało blisko dwa lata.

- Jesteśmy prawdopodobnie jedynym polskim zakładem, który eksportuje indyka do Libanu. Wysłaliśmy tam już sześć kontenerów. Liban to bardzo ciekawy kraj. Ma 3 mln mieszkańców, podczas gdy na świecie mieszka 30 mln Libańczyków. Jest to kraj bankowo-handlowy, który ma w pobliżu duże rynki takich krajów jak Syria, Iran i Irak. . Mięso produkowane dla Libanu musi spełniać wymogi uboju rytualnego. Ważnym jest, że sprzedaż realizowana jest na zasadzie akredytywy. Jest to bezpieczna forma sprzedaży - dodaje Zarzycki.

Zakład Drobiarski w Stasinie powstał w 2007 roku. Głównym obszarem działalności spółki jest rozbiór i ubój mięsa indyczego. Moce ubojowe zakładu to 500 tys. sztuk drobiu miesięcznie. Kanały dystrybucji to przede wszystkim przetwórnie mięs i sieci hurtowe. W 2015 roku przychody ze sprzedaży Zakładu wyniosły 184,7 mln zł, a zysk netto 3,4 mln zł.

Pełna treść rozmowy z Wojciechem Zarzyckim o kondycji branży mięsnej i drobiarskiej w Polsce, perspektywicznych rynkach eksportowych oraz o zagrożeniach wynikających z rosnącej w niekontrolowany sposób produkcji drobiarskiej w Polsce dostępna jest w Strefie Premium

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH