Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zakład Drobiarski w Stasinie zwiększa wydajność do 600 tys. indyków miesięcznie

  • Autor: AT, portalspozywczy.pl
  • Data: 28-02-2018, 14:26
Zakład Drobiarski w Stasinie zwiększa wydajność do 600 tys. indyków miesięcznie
fot. stasin.pl

- We wrześniu 2015 roku rozbudowaliśmy się i zwiększyliśmy powierzchnię produkcyjną o 70 procent, do blisko 6 tys. mkw. Na powierzchni, którą obecnie dysponujemy, o dalszy rozwój będzie trudno. Pozostaje tylko modernizacja linii ubojowej i rozbiorowej, co czynimy. Zatwierdziliśmy już projekty, których realizacja podniesie nam możliwości rozbioru. Po tych inwestycjach maksymalna wydajność zakładu wzrośnie do około 600 tysięcy indyków miesięcznie - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Wojciech Zarzycki, wiceprezes zarządu i dyrektor ds. finansowo-rozwojowych Zakładu Drobiarskiego w Stasinie Sp. z o.o.

Zakład Drobiarski w Stasinie został zaprojektowany na ubój 500 indyków na godzinę i 5 tys. sztuk indyka dziennie.

- Dochodziliśmy do tego poziomu przez trzy lata. Udało się to ostatecznie pod koniec 2010 roku. Przez ponad dwa lata kompletowaliśmy załogę, aby uruchomić dwie brygady: ubojową i rozbiorową. Na początku było tak, że brygada jednego dnia ubijała indyka, a drugiego rozbierała. Po 1,5 roku były już dwie, co znacznie przyspieszyło produkcję - mówi Wojciech Zarzycki.

W 2012 roku, po kolejnych modernizacjach, Stasin osiągnął moce ubojowe na poziomie 100 tys. sztuk indyka miesięcznie.

- Dziś ubijamy około 500 tys. sztuk miesięcznie. Tak więc w ciągu pięciu lat pięciokrotnie zwiększyliśmy moce produkcyjne zakładu. Uruchomiliśmy dwuzmianowość na każdym z wydziałów. W tej chwili zarówno ubój, jak i rozbiór wykonywany jest na dwóch zmianach. Zmusiła nas do tego wielkość hodowli indyka w najbliższym otoczeniu - mówi Zarzycki.

Po planowanych w zakładzie inwestycjach moce produkcyjne wzrosną do 600 tys. sztuk indyka miesięcznie.

- Można produkować więcej, ale mogłoby to odbić się na jakości, a na to nie możemy sobie pozwolić. Dlatego obecnie musimy skupić się na sprawach związanych z jakością i wartością dodaną. Opinia o naszym produkcie w kraju i zagranicą jest dobra. Mamy certyfikaty m.in. IFS, SO 22000, Halal, BRC i QAFP. Kupiliśmy 1,5 ha gruntów za zakładem i oczekujemy na pozwolenie na budowę. Chcemy wybudować własną mroźnię składową i mroźnię szokową. Dziś mrożenie wykonujemy usługowo i nie do końca mamy nad tym kontrolę. Wartość dodana to wejście w konfekcjonowanie i sprzedaż nie tylko mięsa świeżego, ale też przygotowanego dla konsumenta. Do tego ewentualnie nawiązanie szerszych kontaktów z sieciami handlowymi w Polsce i zagranicą - mówi Zarzycki.

Zakład Drobiarski w Stasinie powstał w 2007 roku. Głównym obszarem działalności spółki jest rozbiór i ubój mięsa indyczego. Moce ubojowe zakładu to 500 tys. sztuk drobiu miesięcznie. Kanały dystrybucji to przede wszystkim przetwórnie mięs i sieci hurtowe. W 2015 roku przychody ze sprzedaży Zakładu wyniosły 184,7 mln zł, a zysk netto 3,4 mln zł.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (10 461) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane