Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zakład mięsny i restauracja uzyskały Śląski Znak Jakości

  • Autor: PAP
  • Data: 23-11-2012, 12:11

Dwie firmy uzyskały w tym roku Śląski Znak Jakości w branży spożywczej. Tegorocznymi laureatami konkursu o tej nazwie zostały Zakład Mięsny "Poliwczak" z Mysłowic oraz katowicka Restauracja Chata z Zalipia.

Konkurs organizuje m.in. Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego NOT w Katowicach - pod patronatem wojewody śląskiego i marszałka woj. śląskiego.

Przedsięwzięcie ma wyłaniać wyroby spożywcze o szczególnie wysokiej jakości. Jego intencją jest zwiększanie konkurencyjności w produkcji żywności, a także tworzenie nowych więzi, pomysłów i działań w branży.

Do tegorocznej edycji zgłosiło się dziewięciu producentów, którzy zaprezentowali 25 produktów i potraw. Uroczystość wręczenia nagród odbyła się w piątek w śląskim urzędzie wojewódzkim. Jak mówił wojewoda Zygmunt Łukaszczyk, warto promować sprawy zapominane czasem w codziennym tempie życia - dobre, rodzime produkty produkowane przez mieszkańców regionu.

"Są tu firmy z małych miejscowości i z dużych miast - z Lubomi i Bierunia, z Mysłowic i Katowic. To pokazuje, że w każdym zakątku Śląska kryje się coś dobrego i coś nowego. Chciałoby się, żeby te produkty były zawsze najlepszej jakości: żyjemy zbyt krótko, żeby żyć byle jak. Musimy żyć pełnią życia, zdrowo i dobrze odżywiając się - musimy promować dobrą żywność, dobrej jakości" - zaakcentował Łukaszczyk.

Do konkursu można zgłaszać produkty żywnościowe i potrawy. Zakład "Poliwczak" zgłosił: kiełbasę śląską, szynkową, głogowską, parówkową, pasztet kremowy i frankfurterki. Restauracja Chata z Zalipia zgłosiła racuchy z jabłkami, barszcz czerwony, żur wiejski na zakwasie, kluski śląskie, roladę śląską i wiejski smalec z mięsem.

Wśród wyróżnionych znaleźli się: Tomasz Czypionka z katowickiej firmy Umami Sushi (zgłosił sushi - doradę pieczoną) oraz zakład piekarniczy "Kłos" Mariana Kurzycy z Katowic (zgłosił ciasto drożdżowe z makiem i bułkę ciętą).

Pozostałymi uczestnikami byli: spółka Barpol prowadząca mysłowicką restaurację "Pod Ratuszem" (śląski obiad niedzielny: rolada śląska z kluskami i modrą kapustą), spółdzielnia "Jedność" z Bierunia (ciasto Isaura, margaretki i żytni chleb pytlowy), spółdzielnia "Społem" z Siemianowic Śląskich (drożdżówki i chleb razowy ze śliwką), przedsiębiorstwo Jana Kandory z Piekar Śląskich (monkranz i szplitry) oraz zakład rzeźniczo-wędliniarski Ernestyn Janeta z Lubomi (pasztet bawarski i golonko pieczone w kapuście).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 138) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH