REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Zakład mięsny i restauracja uzyskały Śląski Znak Jakości

  • Autor: PAP
  • Data: 23-11-2012, 12:11

Dwie firmy uzyskały w tym roku Śląski Znak Jakości w branży spożywczej. Tegorocznymi laureatami konkursu o tej nazwie zostały Zakład Mięsny "Poliwczak" z Mysłowic oraz katowicka Restauracja Chata z Zalipia.

REKLAMA

Konkurs organizuje m.in. Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego NOT w Katowicach - pod patronatem wojewody śląskiego i marszałka woj. śląskiego.

Przedsięwzięcie ma wyłaniać wyroby spożywcze o szczególnie wysokiej jakości. Jego intencją jest zwiększanie konkurencyjności w produkcji żywności, a także tworzenie nowych więzi, pomysłów i działań w branży.

Do tegorocznej edycji zgłosiło się dziewięciu producentów, którzy zaprezentowali 25 produktów i potraw. Uroczystość wręczenia nagród odbyła się w piątek w śląskim urzędzie wojewódzkim. Jak mówił wojewoda Zygmunt Łukaszczyk, warto promować sprawy zapominane czasem w codziennym tempie życia - dobre, rodzime produkty produkowane przez mieszkańców regionu.

"Są tu firmy z małych miejscowości i z dużych miast - z Lubomi i Bierunia, z Mysłowic i Katowic. To pokazuje, że w każdym zakątku Śląska kryje się coś dobrego i coś nowego. Chciałoby się, żeby te produkty były zawsze najlepszej jakości: żyjemy zbyt krótko, żeby żyć byle jak. Musimy żyć pełnią życia, zdrowo i dobrze odżywiając się - musimy promować dobrą żywność, dobrej jakości" - zaakcentował Łukaszczyk.

Do konkursu można zgłaszać produkty żywnościowe i potrawy. Zakład "Poliwczak" zgłosił: kiełbasę śląską, szynkową, głogowską, parówkową, pasztet kremowy i frankfurterki. Restauracja Chata z Zalipia zgłosiła racuchy z jabłkami, barszcz czerwony, żur wiejski na zakwasie, kluski śląskie, roladę śląską i wiejski smalec z mięsem.

Wśród wyróżnionych znaleźli się: Tomasz Czypionka z katowickiej firmy Umami Sushi (zgłosił sushi - doradę pieczoną) oraz zakład piekarniczy "Kłos" Mariana Kurzycy z Katowic (zgłosił ciasto drożdżowe z makiem i bułkę ciętą).

Pozostałymi uczestnikami byli: spółka Barpol prowadząca mysłowicką restaurację "Pod Ratuszem" (śląski obiad niedzielny: rolada śląska z kluskami i modrą kapustą), spółdzielnia "Jedność" z Bierunia (ciasto Isaura, margaretki i żytni chleb pytlowy), spółdzielnia "Społem" z Siemianowic Śląskich (drożdżówki i chleb razowy ze śliwką), przedsiębiorstwo Jana Kandory z Piekar Śląskich (monkranz i szplitry) oraz zakład rzeźniczo-wędliniarski Ernestyn Janeta z Lubomi (pasztet bawarski i golonko pieczone w kapuście).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 811) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH