Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Zakład mięsny i restauracja uzyskały Śląski Znak Jakości

Dwie firmy uzyskały w tym roku Śląski Znak Jakości w branży spożywczej. Tegorocznymi laureatami konkursu o tej nazwie zostały Zakład Mięsny "Poliwczak" z Mysłowic oraz katowicka Restauracja Chata z Zalipia.


Autor: PAP
Data: 23-11-2012, 12:11

Konkurs organizuje m.in. Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego NOT w Katowicach - pod patronatem wojewody śląskiego i marszałka woj. śląskiego.

Przedsięwzięcie ma wyłaniać wyroby spożywcze o szczególnie wysokiej jakości. Jego intencją jest zwiększanie konkurencyjności w produkcji żywności, a także tworzenie nowych więzi, pomysłów i działań w branży.

Do tegorocznej edycji zgłosiło się dziewięciu producentów, którzy zaprezentowali 25 produktów i potraw. Uroczystość wręczenia nagród odbyła się w piątek w śląskim urzędzie wojewódzkim. Jak mówił wojewoda Zygmunt Łukaszczyk, warto promować sprawy zapominane czasem w codziennym tempie życia - dobre, rodzime produkty produkowane przez mieszkańców regionu.

"Są tu firmy z małych miejscowości i z dużych miast - z Lubomi i Bierunia, z Mysłowic i Katowic. To pokazuje, że w każdym zakątku Śląska kryje się coś dobrego i coś nowego. Chciałoby się, żeby te produkty były zawsze najlepszej jakości: żyjemy zbyt krótko, żeby żyć byle jak. Musimy żyć pełnią życia, zdrowo i dobrze odżywiając się - musimy promować dobrą żywność, dobrej jakości" - zaakcentował Łukaszczyk.

Do konkursu można zgłaszać produkty żywnościowe i potrawy. Zakład "Poliwczak" zgłosił: kiełbasę śląską, szynkową, głogowską, parówkową, pasztet kremowy i frankfurterki. Restauracja Chata z Zalipia zgłosiła racuchy z jabłkami, barszcz czerwony, żur wiejski na zakwasie, kluski śląskie, roladę śląską i wiejski smalec z mięsem.

Wśród wyróżnionych znaleźli się: Tomasz Czypionka z katowickiej firmy Umami Sushi (zgłosił sushi - doradę pieczoną) oraz zakład piekarniczy "Kłos" Mariana Kurzycy z Katowic (zgłosił ciasto drożdżowe z makiem i bułkę ciętą).

Pozostałymi uczestnikami byli: spółka Barpol prowadząca mysłowicką restaurację "Pod Ratuszem" (śląski obiad niedzielny: rolada śląska z kluskami i modrą kapustą), spółdzielnia "Jedność" z Bierunia (ciasto Isaura, margaretki i żytni chleb pytlowy), spółdzielnia "Społem" z Siemianowic Śląskich (drożdżówki i chleb razowy ze śliwką), przedsiębiorstwo Jana Kandory z Piekar Śląskich (monkranz i szplitry) oraz zakład rzeźniczo-wędliniarski Ernestyn Janeta z Lubomi (pasztet bawarski i golonko pieczone w kapuście).

więcej informacji:

ZM Poliwczak RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    restauracje RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.207.240.35
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.