Zakład Mięsny Mościbrody chce rozwijać przetwórstwo drobiu

Zakład Mięsny Mościbrody planuje rozwijać przetwórstwo drobiu - kurczaka i indyka - mówi w wywiadzie dla serwisu portalspozywczy.pl prezes ZM Mościbrody Krzysztof Borkowski.
POWIĄZANE TEMATY
Po tym jak w ciągu ostatniego roku spółka zainwestowała ok. 7 mln zł, w przyszłym roku wyda na inwestycje również kilka milionów złotych.
Najważniejszą inwestycją jest budowa zamrażalni odpowiadającej standardom nie tylko unijnym, ale i światowym.
Zakład obecnie powiększa produkcję - dokonał kilka inwestycji, np. w nowoczesną oczyszczalnię ścieków, oraz w obiekty chłodnicze. Obecnie trwa proces inwestycyjny w produkcję mięsa mielonego.
- W procesie inwestycyjnym docelowo myślimy też o kurczaku. Chcemy rozwijać tę gałąź, jednak rynek indyczy jeszcze nie wszędzie jest znany, tymczasem kurczaka produkuje się więcej - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Borkowski.
- Planujemy, żeby większość, czyli ok. 70-80 proc. produkcji stanowił indyk. Chcemy też produkować kurczaka, w ilościach pozwalających zaopatrzyć nasze sklepy własne - dodaje.
Zakład Mięsny Mościbrody jest producentem wędlin funkcjonującym na rynku od 1996 roku. Realizuje pełny profil produkcyjny, prowadząc skup i ubój trzody chlewnej, bydła i cieląt, rozbiór i konfekcjonowanie mięsa oraz produkcję wędlin w ponad 100 asortymentach.
Zakład dysponuje własną siecią dystrybucji, a jego produkty dostępne są głównie na terenie wschodniej i centralnej Polski w sklepach firmowych Zakładu Mięsnego Mościbrody.
W ofercie znajduje się ponad 100 gatunków wędlin, począwszy od tradycyjnej parówkowej, przez wędzonki po wyroby luksusowe. Produkowany jest także pełen asortyment mięsa wieprzowego, wołowego i podrobów.
Zakład Mięsny Mościbrody posiada uprawnienia do eksportu mięsa i wyrobów mięsnych na rynki Unii Europejskiej oraz kraje Europy Wschodniej.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!