REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Zakładom mięsnym często brakuje specjalizacji

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 26-06-2015, 13:36
Zakładom mięsnym często brakuje specjalizacji
Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia (fot. mat.pras.)

Problemem wielu wytwórców, w tym zwłaszcza małych i średnich przedsiębiorców jest niewielka specjalizacja ich produkcji. Wiele zakładów mięsnych produkuje nawet kilkaset różnych wyrobów, co nie pozwala w sposób efektywny wykorzystywać potencjału posiadanych maszyn i pracowników - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia.

REKLAMA

Na podstawie danych zawartych w analizie branżowej Bisnode Polska widać, że odsetek zakładów mięsnych, które są w bardzo dobrej kondycji finansowej spadł o 35,3 proc. porównując styczeń 2014 do stycznia 2015 roku. Na ocenę kondycji finansowej zakładów mięsnych bezpośredni wpływ mają takie wskaźniki jak płynność, wysokość zadłużenia i rentowność. Dodatkowo Biswnode bierze pod uwagę zdolność finansową podmiotu, poziom zarejestrowanych, przeterminowanych płatności, zarejestrowane wnioski z sądów gospodarczych o upadłość lub postępowanie naprawcze, ogłoszenie upadłości, rozpoczęcie procesu likwidacji oraz negatywne sygnały prasowe.

- Oceniając kondycję sektora mięsnego należy patrzeć na fakty. Ostatnie lata nie były zbyt dobrym czasem dla polskiej branży mięsnej. Nie bez znaczenia była afera solna, europejska afera związana ze sprzedażą koniny, jako wołowiny, zakaz uboju rytualnego, wykrycie w Polsce ognisk wirusa afrykańskiego pomoru świń czy ostatecznie zakaz importu wieprzowiny do Rosji i na rynki azjatyckie.  Wszystkie te zdarzenia miały i mają silny wpływ na nastroje rynkowe. Największe upadłości w 2014 roku dotyczyły sektora spożywczego. Prócz piekarnictwa obejmowały one właśnie sektor mięsny - komentuje Krzysztof Woźnica.

- Problemem wielu wytwórców, zwłaszcza małych i średnich przedsiębiorców jest niewielka specjalizacja ich produkcji. Wiele zakładów mięsnych produkuje nawet kilkaset różnych wyrobów, co nie pozwala w sposób efektywny wykorzystywać potencjału posiadanych maszyn i pracowników. Uniemożliwia to również koncentrację produkcji na najbardziej rentownych rodzajach mięs i wędlin - dodaje.

Celem Zakładów Mięsnych Silesia na ten rok jest utrzymanie dobrej pozycji w kategorii wędlin w średnim segmencie cenowym oraz wejście z produktami innowacyjnymi w kategorię premium. - To sukcesywnie realizujemy. Wiąże się to oczywiście z koniecznością nieustannego ponoszenia nakładów inwestycyjnych na nowe linie produkcyjne i konfekcyjne. Potrzebne są nowe formy pakowania, szczególnie o mniejszych gramaturach.  Ponadto do połowy przyszłego roku planujemy oddać do użytku prawie 1200 mkw. nowoczesnej powierzchni biurowej w tzw. klasie A dla pracowników umysłowych oraz kierownictwa w naszym zakładzie w Sosnowcu - zapowiada Krzysztof Woźnica.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 409) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH