REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Zakłady mięsne PMB wystawione na sprzedaż?

  • Autor: Parkiet / ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 19-05-2010, 15:49
Zakłady mięsne PMB wystawione na sprzedaż?
Na fot. Leszek Czemiel, prezes PMB

Z nieoficjalnych informacji "Parkietu" wynika, że ruszyła sprzedaż firmy PMB. Kto może ją kupić? Na rynku mówi się o Animeksie, Sokołowie i PKM Dudzie - czytamy w Parkiecie.

REKLAMA

Jak podaje Parkiet, termin składania ofert upływa z końcem maja. W czerwcu ma być już wyłoniona krótka lista firm, a następnie ruszą negocjacje z potencjalnymi kupcami.

Kilka miesięcy temu negocjacje w sprawie przejęcia PMB prowadził Mispol. - Były w fazie zaawansowanej. Ostatecznie nie zaowocowały jednak decyzją z obu stron - mówiła wtedy serwisowi portalspozywczy.pl Mirosława Achinger, prezes Mispolu.

Obecnie największymi udziałowcami białostockiej spółki są Polskie Towarzystwo Finansowo-Inwestycyjne (46 proc.) oraz LS Invest (też 46 proc.). Jak informuje Parkiet - to właśnie te podmioty zamierzają sprzedać akcje.

PMB SA to jeden z największych zakładów mięsnych w Polsce. Sprzedaż jego produktów to około 200 ton wędlin i mięsa dziennie. Zatrudnia blisko tysiąc wykwalifikowanych pracowników w zakładzie zajmującym powierzchnię prawie 11 hektarów. Jako jedyny zakład w Polsce, PMB posiada linię do uboju koszernego.

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

DUDPolski Koncern Mięsny Duda SA

KOMENTARZE: (20)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • dzik 26-05-2010, 09:21:
Powtarzam jeszcze raz każdy zakład jest na sprzedaż i Balcerzak i JBB i Sokołów i coca cola też. Zaproponuj właścicielowi marki 20 krotność wartości podmiotu, wezwij akcjonariuszy do zbywania akcji po cenie 10 krotnej rynkowej, mało tego że każda firma jest na sprzedaż to powiem ci więcej każdego można kupić. Churchill kiedyś zapytał dystyngowaną damę z towarzystwa czy poszła by Pani ze mną do łóżka za wszystkie gwiazdy na niebie. Odpowiedział iż zastanowiła by się nad propozycją, po czym Churchill rzekł a za 100 funtów, Pani obruszyła się i rzekła za Pan mnie ma Churchill odpowiedział to już ustaliliśmy wcześniej teraz tylko ustalamy stawkę.Co do marek którymi się tu chwalisz to ci nie wierze, po wybrykach z kopiowaniem tekstów z "Rzeczpospolitej" straciłeś dla mnie wiarygodność jako komentator. Na wprowadzenie takiej marki jak Scholler pracował sztab ludzi a ty mi tu piszesz takie truizmy, Witku proszę cie nie idź tą drogą bo skończysz jak Ludwik Dorn i Saba. Co do Ajencji to ja też znam to z autopsji i powiem ci więcej, dzisiaj nie martwię się o urlopy sklepowych, w nosie mam zwolnienia, a o poziom obrotów dba ajent i rzedłbyś to widział dwoi się i troi aby opchnąć jeszcze coś klientowi, bo jak ktoś jest na etacie to nie bardzo dba o te sprawy, a jak ktoś jest "właścicielem" swojego biznesu to inaczej na wszystko patrzy. Tobie doradzam abyś otworzył coś swojego bo ile można w Bruno Tassi w Olsztynie pracować? Mam rację Witku he he.
  • Witek (co się na niczym nie zna) 26-05-2010, 06:57:
Hmmm... No fajnie skoro dzik twierdzisz iż każdy zakład jest wystawiony na sprzedaż - to pewnie i Sokołów i Balcerzak i JBB. Właśnie pokazałeś swoją totalną ignorancję i brak wiedzy w tym zakresie. Co do marek które wprowadzałem - to np. Scholler czy Piast jak jestes taki ciekawy. Co do systemu ajentów - to jakoś nie jest on dominującą formą działalności w branży mięsnej. Oczywiście dziku nie wiesz nawet dlaczego bo pewnie nigdy nie współracowałałeś z ajentami i nie masz pojęcia o niuasnach takiej współpracy więc piszesz tylko podręcznikowe zwroty na ten temat. Ja z autopsji wiem iż dobrze zarządzana sieć własna jet ZAWSZE lepsza od każdej sieci ajenckiej.
  • dzik 22-05-2010, 10:06:
Do Witka
Ja nie wątpię że z ciebie jest asior rynkowy i wyjadacz "hurtowniany" (opycha się zwrotami). Piszesz " Dzik ja kończę następny projekt handlowy z dobrym skutkiem" jeżeli robisz to tak jak, byś pisał ustawy to pogratulować no, no 7 dni i pełna realizacja projektu handlowego, no chyba iż pełna realizacja projektu handlowego to jego obecność na bazarach tudzież w tanich jatkach, któż zna, kryteria twojej pełnej realizacji projektu handlowego. Co do ajencji to jest to najlepszy z możliwych sposobów na prowadzenie sklepów, bo nie musisz polegać na leniwym personelu którego w sieci sklepów i tak nie dopilnujesz, robi to za ciebie ajent a wyniki przychodowe ajencji mogą co niektórych wprawić w osłupienie. Piszesz iż wprowadzałeś tyle marek na rynek, to pochwal się, no dalej Asiorze, jakie to marki i gdzie są one teraz. Co do zgadywanek, to zostawiam to pole dla ciebie i Janusza Palikota. Szczyt nieprofesjonalizmu takie szarady, powiem ci więcej każdy zakład jest do cichej sprzedaży, wszystko zależy od kwoty, ale o tym winneś wiedzieć sam.
PS Nie mam psa, i nie jadam wyrobów mięsnych ze sklepów bo sam je robię na własne potrzeby

Zobacz wszystkie komentarze (20)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 147) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH