Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zakłady mięsne sprowadzają o 30 proc. więcej wieprzowiny z Zachodu niż rok temu

  • Autor: Rzeczpospolita
  • Data: 31-07-2009, 07:12
Zakłady mięsne sprowadzają o 30 proc. więcej wieprzowiny z Zachodu niż rok temu

Spada rentowność branży mięsnej. Brakuje krajowego surowca, więc firmy sprowadzają droższy z Zachodu - alarmuje Rzeczpospolita.

Surowiec jest rekordowo drogi, ponieważ rolnicy ograniczyli produkcję żywca. Szacuje się, że w połowie tego roku pogłowie trzody chlewnej liczyło w naszym kraju 14 mln sztuk. Było o 9 proc. niższe niż przed rokiem - podaje Rzeczpospolita.

Nie mając wyjścia, zakłady kupują - niekiedy o jedną piątą droższe niż krajowe - mięso z zagranicy, głównie z Niemiec i Danii. Związek Polskie Mięso szacuje, że w ciągu pierwszych pięciu miesięcy 2009 r. import wieprzowiny zwiększył się o niemal jedną trzecią. Skala importu może zmniejszyć się na przełomie trzeciego i czwartego kwartału - czytamy w dzienniku. Analitycy i producenci liczą, że po żniwach na rynku powinno pojawić się nieco więcej krajowego surowca.

Za problemy producentów płacą konsumenci. Firmy nie mogą jednak przełożyć całych kosztów na ceny produktów - zauważa Rzeczpospolita. Spada więc rentowność - według przedstawicieli zakładów mięsnych obecnie wynosi 1 proc. Rok temu zbliżała się do 3 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Witek 02-08-2009, 21:01:
Zapomiono tutaj dodać iż przy kontraktach stałych i duzych ilościach można od zachodniego dostawacy wytargować dodatkowe upusty czy premie pieniężne. Ponadto w krajach zachodnich inaczej się wycenia niektóre gatunki i rodzaje mięsa. Dlatego też pewne elementy mięsne są tam droższe niż w Polsce (szczególnie te szlachetniejsze) inne zaś wyceniane są głęboko poniżej naszej średniej krajowej (np. tłuszcze, skórki).
  • analityk 01-08-2009, 08:20:
Szanuję Rzeczpospolitą jako gazetę za zielone strony o giełdzie i finansach dlatego przyjmijcie kilka uwag na temat artykułu, bo wygląda jak pisany na zamówienie co tak szacownej gazecie nie powinno się przytrafiiać. Surowiec owszem "BYŁ" rekordowo drogi bo jego ceny zaczęły spadać ok miesiąca temu. Złożyły się na to dwa czynniki: rosnące ceny były skutkiem walki firm o krajowy żywiec i szybko wyrównały ceny krajowe i tuczników z importu oraz pojawiła się barirera popytowa ponieważ konsumpcja mięsa była niższa niż zakładano( kiepska pogoda, niższe zarobki, słabszy sezon urlopowy to przełożyło się na spadek popytu na mięso grilowe). Nieprawdą jest że importowany żywiec jest o 25% droższy niż krajowy. Skąd sie to bierze?
1. Porównanie samych cenjest nieadekwatne dlatego, że to nie wszystkie koszty surowca.
2. Większość żywca krajowego jest kontraktowana co oznacza oprócz ceny różne premie (2-5%) co daje przy śr. cenie za kl. E pow 6,ooPLN jakieś 18-30 gr/kg dodatkowo.
3. Wiele ubojni nie ma własnego transportu i korzysta z pośredników za odpow. wynagrodzeniem, kolejne koszty (pośrednika i transportu)
4.Koszty logistyczne trudne do oszacowania. Polska hodowla jest rozdrobniona, "uzbieranie" dużego samochodu jest czasem trudne, wymaga czasu a więc kosztuje bo rotacja transportu jest niższa. To wymaga utrzymywania większej liczby pojazdów, kierowców (rotacja ze wzgl. na czas pracy).
5. Często firma kupując żywiec za granicą zyskuje w ten sposób, że holendrzy czy duńczycy dowożą żywiec na miejsce.Za ewentualne upadki nie ponosi wtedy odpowiedzialności i kosztów. Ze wzgl. na odległość są to dostawy po 180 -200 szt. co oznacza krótszy rozładunek i wyłącza niektóre koszty logistyczne.
Wracając do kwestii renrtowności przemysłu mięsnego to raczej powinna się poprawiać, biorąc pod uwagę spadek cen. Obecny jest spowodowany szybko umacniającą się złotówką, która obniża próg dostępności żywca zagranicznego. Do tego dojdzie w następnych kwartałach zwiększenie podaży żywca krajowego. Jednym słowem wyłączając inne czynniki (opcje, finanse, dostępność kredytu) to branża raczej będzie rosnąć.
Na koniec podrzucę wam temat bo znajoego z branży usłyszałem niedawno, że złotówka będzie się umacniać do czasu jak naliczą dopłaty bezpośrednie a potem nastąpi jej osłabienie. Ciekawe, czy w tym roku będzie podobnie?

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH