Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zakłady Mięsne Viola przetwarzały przeterminowane mięso?

  • Autor: PAP
  • Data: 09-03-2013, 15:11
Zakłady Mięsne Viola wstrzymały produkcję. Szef firmy zaprzecza, aby przetwarzał przeterminowane mięso
Władze Zakładów Mięsnych Viola wstrzymały produkcję, ale zaprzeczają, by dodawano przeterminowane mięso do wyrobów.

Kontrolerzy Głównego Inspektoratu Weterynarii (GIW) znaleźli przeterminowane produkty w magazynach Zakładów Mięsnych Viola w Lnianie (woj. kujawsko-pomorskie). Zakład wstrzymał produkcję, ale zaprzecza, by dodawał przeterminowane mięso do swoich wyrobów.

Proceder, mający polegać na dodawaniu w zakładach Viola wycofanego ze sklepów, przeterminowanego mięsa do świeżych wyrobów, nagłośniono w programie TVN "Uwaga!". Występujące w programie anonimowe osoby, związane z zakładem, utrzymywały, że jest to od lat stała praktyka w przetwórni z Lniana.

Jak poinformował w piątek zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Krzysztof Jażdżewski, w dniu emisji reportażu telewizyjnego została przeprowadzona doraźna kontrola w zakładach mięsnych w Lnianie. Wykazała ona "w części", że w firmie praktykowano zamrażanie wyrobów gotowych, które mogły pochodzić ze zwrotów ze sklepów.

"Dla części wykrytych przez inspektorów produktów termin przydatności do spożycia upłynął, mimo to nadal znajdowały się na terenie zakładu w części nieprzeznaczonej dla odpadów" - podkreślił Jażdżewski w opublikowanym w piątek komunikacie.

O podejrzeniu popełnienia przestępstwa na terenie zakładów, polegającego na niewłaściwym gospodarowaniu przeterminowanym towarem, powiadomiono Prokuraturę Okręgową w Bydgoszczy. Śledztwo w tej sprawie będzie prowadzić prokuratura w Świeciu, ale jak poinformowali jej pracownicy, decyzje o ewentualnych zarzutach zapadną po zakończeniu pracy przez biegłych.

Przeprowadzeniem kompleksowej kontroli zakładów zajmie się Wojewódzki Lekarz Weterynarii w Bydgoszczy. Polecono mu także sprawdzenie, czy nie doszło do zaniedbań lub nieprawidłowości podczas sprawowania nadzoru nad produkcją przez służby weterynaryjne.

Efekty dziennikarskiego śledztwa zaniepokoiły także wojskowe służby weterynaryjne, gdyż armia zawarła z firmą z Lniana umowę na dostawy w 2013 r. mięsa i wędlin do 25 jednostek wojskowych w kraju. "Decyzją szefa służby weterynaryjnej wstrzymano we wszystkich jednostkach wojskowych zamawianie nowych partii żywności w tej firmie do czasu wyjaśnienia wątpliwości" - powiedział rzecznik MON Jacek Sońta.

Na polecenie resortu obrony zarzuty wobec producenta mają zbadać Wojskowy Inspektor Weterynaryjny (WIW) i Departament Kontroli MON. "Kontrola trwa, a WIW polecił wstrzymać wydawanie produktów i zabezpieczyć środki spożywcze w magazynach" - poinformował w piątek po południu Sońta.

Zarząd zakładów z Lniana opublikował komunikat, w którym stanowczo odrzuca zarzuty pod adresem firmy. Podkreślono w nim, że zakłady "nie dodawały i nie dodają do swoich produktów wędlin i mięsa wycofywanych z obrotu".

KOMENTARZE: (23)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • ciekawy 13-03-2013, 21:49:
Panie znany! To według Pana winni nie są właściciele i kierownictwo co ludzi oszukiwało tylko TVN i ludzie, którzy ujawnił oszustwa? No i uważa Pan za usprawiedliwione, że w Violi dodawali truty do wyrobów mięsnych ponieważ inni producenci też dodają? Żal Panu pracowników, ale tych oszukiwanych i podtruwanych na każdym kroku konsumentów to już nie? Ciekawe co z Pana za człowiek.
  • Rzeź 13-03-2013, 11:40:
Znany dobrze pisze
  • znany 13-03-2013, 10:15:
ale wogóle afera koperkowa się zrobiła.
zakład ma udział w rynku prawie żaden i sam się kończył tylko być może sfrustrowasny pracownik chce pomóc Indykpolowi lub Kierowi przejąć ten zakład.
A TVN jak chce być taki święty i tak wszystko pokazywać to pytanie dlaczego nie mówi się na temat tego ile chemii i syfu jest w jogurtach w całym nabiale w napojach w chipasch ??
A to dlatego że zachodnie koncerny wydają cięzkie pieniadze
na reklamę w TVN. Natomiast branża mięsna nie dość że biedna nie dość że zakłady pracują na minimalnej rentowności to jeszcze nie ma lobbingu żeby chronił tych producentów. Natomiast TVN pokazuje jak zdrowo żyć i ile to szynki robi się z kilograma szynki super fachowcy jak widać w tej naszej telewizji.
Ok. skoro tak lobbują too niech też lobbują że taka super super szynka np. musi w sklepi kosztować ok. 40zł a dobra kiełbasa 0k.25zł i niech temu biednemu społeczeństwu nie wciskają przysłowiowego kitu.A pracownikom i rodzinom ZM Viola serdecznie współczuję.
Szkoda tylko że nie kontroluje się nie wymierzxa kar tylko rozdmuchuje sprawę dzięki jakiemuś frustratowi którego teraz pracownicy powinni zlinczować publicznie.

Zobacz wszystkie komentarze (23)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 228) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH