Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zalecenia EFSA odnośnie redukcji Campylobacter u kurcząt i w mięsie drobiowym

  • Autor: Farmer.pl
  • Data: 12-04-2011, 20:15

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował naukową opinię w sprawie oceny wpływu na zdrowie publiczne środków kontroli, które mogłyby spowodować obniżenie występowania bakterii Campylobacter u kurcząt oraz w mięsie drobiowym. Eksperci ocenili także, jak cele redukcji bakterii Campylobacter u kurcząt wpłynęłyby na obniżenie przypadków kampylobakteriozy wśród ludności Unii Europejskiej.

Opinia ma pomóc w ustaleniu odpowiednich procedur w celu zredukowania liczby przypadków kampylobakteriozy. W Europie choroba ta jest najczęściej występującą spośród tych, którymi można zarazić się drogą pokarmową. W 2009 roku w Unii Europejskiej odnotowano 198252 przypadki tej choroby u ludzi. Jednak, ponieważ pozostaje ona w dużej mierze nieodnotowana, dlatego szacuje się, że liczba ta może sięgać nawet 9 milionów przypadków rocznie. Koszt, jaki generuje kampylobakterioza dla publicznych systemów opieki zdrowotnej oraz poprzez straty w produkcji, szacowany jest na około 2,4 miliardy euro rocznie w całej UE.

Istotnym źródłem choroby są kurczęta. Około 20 do 30 proc. przypadków kampylobakteriozy u ludzi spowodowanych jest spożyciem mięsa drobiowego.

Eksperci z EFSA twierdzą, że środki zapobiegawcze, zastosowane jeszcze przed ubojem mogą spowodować spadek przypadków choroby nawet o 50 proc., jednak mogą wystąpić różnice w poszczególnych państwach członkowskich. Środki te to przede wszystkim zapobieganie wniknięciu bakterii do budynków, gdzie kurczęta przebywają, oraz zmniejszenie ilości bakterii w jelitach ptaków przeznaczonych do uboju. Eksperci wskazali również na wiele innych działań, które mogą okazać się skuteczne, gdy wdrażane będą wraz z powyższymi. Zalicza się do nich: stosowanie ekranów przeciw owadom, obniżenie wieku rzeźnego kurcząt i zaostrzenie norm higienicznych.

Ewentualne inne środki redukcji ryzyka w łańcuchu produkcji mięsa obejmują na przykład: gotowanie mięsa na skalę przemysłową czy napromieniowania mięsa, co prawdopodobnie pozwoli zniszczyć wszystkie bakterie Campylobacter, które mogą być obecne w mięsie. Również mrożenie tusz przez dwa do trzech tygodni redukuje ryzyko o 90 proc. Krótkoterminowe mrożenie tusz (2-3 dni), polewanie tusz wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza przez 20 sekund, czy stosowanie środków chemicznych takich jak np. kwas mlekowy zmniejszają ryzyko występowania bakterii o 50 do 90 proc.

EFSA pokazuje również, jak ustalone cele redukcji Campylobacter w mięsie drobiowym zmniejszyłoby ilość zachorowań wśród ludzi w UE. Na przykład jeśli procent stad, w których stwierdzono by występowanie Campylobacter nie przekraczałby 25, ilość przypadków u ludzi spadłaby o połowę. Jeśli procent stad testowanych pozytywnie na Campylobacter spadłaby do 5, ryzyko wystąpienia choroby u ludzi zmniejszyłoby się o 90 proc.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 724) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH