Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zalecenia EFSA odnośnie redukcji Campylobacter u kurcząt i w mięsie drobiowym

  • Autor: Farmer.pl
  • Data: 12-04-2011, 20:15

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował naukową opinię w sprawie oceny wpływu na zdrowie publiczne środków kontroli, które mogłyby spowodować obniżenie występowania bakterii Campylobacter u kurcząt oraz w mięsie drobiowym. Eksperci ocenili także, jak cele redukcji bakterii Campylobacter u kurcząt wpłynęłyby na obniżenie przypadków kampylobakteriozy wśród ludności Unii Europejskiej.

Opinia ma pomóc w ustaleniu odpowiednich procedur w celu zredukowania liczby przypadków kampylobakteriozy. W Europie choroba ta jest najczęściej występującą spośród tych, którymi można zarazić się drogą pokarmową. W 2009 roku w Unii Europejskiej odnotowano 198252 przypadki tej choroby u ludzi. Jednak, ponieważ pozostaje ona w dużej mierze nieodnotowana, dlatego szacuje się, że liczba ta może sięgać nawet 9 milionów przypadków rocznie. Koszt, jaki generuje kampylobakterioza dla publicznych systemów opieki zdrowotnej oraz poprzez straty w produkcji, szacowany jest na około 2,4 miliardy euro rocznie w całej UE.

Istotnym źródłem choroby są kurczęta. Około 20 do 30 proc. przypadków kampylobakteriozy u ludzi spowodowanych jest spożyciem mięsa drobiowego.

Eksperci z EFSA twierdzą, że środki zapobiegawcze, zastosowane jeszcze przed ubojem mogą spowodować spadek przypadków choroby nawet o 50 proc., jednak mogą wystąpić różnice w poszczególnych państwach członkowskich. Środki te to przede wszystkim zapobieganie wniknięciu bakterii do budynków, gdzie kurczęta przebywają, oraz zmniejszenie ilości bakterii w jelitach ptaków przeznaczonych do uboju. Eksperci wskazali również na wiele innych działań, które mogą okazać się skuteczne, gdy wdrażane będą wraz z powyższymi. Zalicza się do nich: stosowanie ekranów przeciw owadom, obniżenie wieku rzeźnego kurcząt i zaostrzenie norm higienicznych.

Ewentualne inne środki redukcji ryzyka w łańcuchu produkcji mięsa obejmują na przykład: gotowanie mięsa na skalę przemysłową czy napromieniowania mięsa, co prawdopodobnie pozwoli zniszczyć wszystkie bakterie Campylobacter, które mogą być obecne w mięsie. Również mrożenie tusz przez dwa do trzech tygodni redukuje ryzyko o 90 proc. Krótkoterminowe mrożenie tusz (2-3 dni), polewanie tusz wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza przez 20 sekund, czy stosowanie środków chemicznych takich jak np. kwas mlekowy zmniejszają ryzyko występowania bakterii o 50 do 90 proc.

EFSA pokazuje również, jak ustalone cele redukcji Campylobacter w mięsie drobiowym zmniejszyłoby ilość zachorowań wśród ludzi w UE. Na przykład jeśli procent stad, w których stwierdzono by występowanie Campylobacter nie przekraczałby 25, ilość przypadków u ludzi spadłaby o połowę. Jeśli procent stad testowanych pozytywnie na Campylobacter spadłaby do 5, ryzyko wystąpienia choroby u ludzi zmniejszyłoby się o 90 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 228) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH