Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Zamiana czerwonego mięsa na drób w diecie może obniżać ryzyko raka piersi

Wyniki badania z udziałem ponad 40 tys. kobiet sugerują, że jedzenie czerwonego mięsa podwyższa zagrożenie rakiem piersi, a spożywanie drobiu je obniża. Paniom gustującym w wołowinie czy wieprzowinie naukowcy proponują więc zamianę.

Zamiana czerwonego mięsa na drób w diecie może obniżać ryzyko raka piersi
Fot. Shutterstock

Autor: PAP
Data: 07-08-2019, 13:54

Autorzy nowej pracy opublikowanej na łamach "International Journal of Cancer" obserwowali ponad 42 tys. kobiet, średnio przez 7,6 roku. W trakcie obserwacji pojawiło się 1536 przypadków raka piersi.

Jednocześnie, kobiety spożywające najwięcej tzw. czerwonego mięsa były o 23 proc. bardziej zagrożone chorobą niż jedzące go najmniej. Tymczasem uczestniczki jedzące najwięcej drobiu były o 15 proc. mniej narażone na rozwój schorzenia niż spożywające najmniej tego typu mięsa. Ryzyko spadało jeszcze bardziej u kobiet, które zastąpiły czerwone mięso drobiem.

Choć badanie nie pokazuje jasno zależności przyczynowo-skutkowych, to rezultaty nie zmieniły się po uwzględnieniu innych, znanych czynników rozwoju raka piersi.

Naukowcy wzięli pod uwagę m.in. rasę kobiet, ich status społeczno-ekonomiczny, otyłość, aktywność fizyczną czy spożycie alkoholu.

Nie zaobserwowali jednocześnie zależności między ryzykiem a sposobem przygotowywania mięsa czy substancjami powstającymi w trakcie jego przyrządzania w wysokiej temperaturze.

"Czerwone mięso uznawane jest za potencjalny karcynogen. Nasze badanie dostarcza kolejnych dowodów na to, że konsumpcja czerwonego mięsa może być powiązana z wyższym ryzykiem raka piersi. Tymczasem spożycie drobiu wiązało się z mniejszym zagrożeniem" - komentuje wyniki jeden z autorów badania, dr Dale P. Sandler z amerykańskiego National Institute of Environmental Health Sciences.

"Mechanizm, za pośrednictwem którego drób obniża ryzyko raka piersi jest niejasny, ale nasze badanie wskazuje, że zastąpienie drobiem czerwonego mięsa może stanowić prostą zmianę pomagającą zmniejszyć zagrożenie" - dodaje specjalista.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

mięso czerwone RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    rak piersi RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • Tom 2019-08-07 14:28:12
    Co za nonsens, to zaledwie 3,6% populacji statystycznie pomijalne i nie mówi nam zupełnie nic,
  • Robert 2019-08-10 13:24:32
    Tak, tak. jedzcie dalej faszerowane antybiotykami kurki, hahahaha. I wciskajcie ludziom kit, ze wieprzowina i wołowina są złe. MASAKRA

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.239.158.107
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.