REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Zarażone irlandzkie mięso trafiło do 28 polskich przetwórni w 9 województwach

  • Autor: TVN24
  • Data: 10-12-2008, 18:04

Od 1 września - do Polski trafiło 667 ton mięsa z Irlandii. Państwowy Instytut Weterynaryjny zabezpieczył już około 90 ton, które ewentualnie mogą być zarażone. Z tego 21 ton trafiło do naszego kraju poprzez Danię. Inspekcja weterynaryjna w dalszym ciągu stara się "zdjąć" z rynku jak największą ilość mięsa, wobec którego mogą istnieć jakiekolwiek wątpliwości.

REKLAMA

Zastępca głównego Inspektora Weterynarii Krzysztof Jażdżewski powiedział, że nadal nie wiadomo, czy mięso z Irlandii, które poprzez Danię trafiło do Polski, jest skażone dioksynami. Tak samo jak reszta zabezpieczonego mięsa. - Trwają badania - dopiero wtedy poznamy odpowiedź czy mięso, które znalazło się w naszym kraju, miało dioksyny - tłumaczył Jażdżewski.

Jak donosi RMF FM, w Brukseli rozpoczyna się spotkanie władz weterynaryjnych z 27 krajów Unii. Główny Lekarz Weterynarii Janusz Związek będzie chciał dowiedzieć się tam, dlaczego Duńczycy nie ujawnili polskim władzom, że wysłano do naszego kraju trefny towar.

Według RMF FM, wątpliwości budzi także milczenie Brukseli w sprawie skażonej irlandzkiej wołowiny. Fakt, iż także ten rodzaj mięsa został skażony, ujawniono w poniedziałek. Dublin jednak nie przekazał do tej pory informacji o rzeźniach, w których prowadzono ubój zwierząt i wykrycie podejrzanego mięsa w Polsce jest utrudnione - informuje stacja radiowa.

Jak ustaliły polskie służby weterynaryjne, mięso trafiło do 28 polskich przetwórni w 9 województwach.

"Super Express" twierdzi, że są to m.in. zakłady w Sędziejowicach (Świętokrzyskie), Pszczynie i Pyskowicach (Śląskie), Białobrzegach i Karczewie (Mazowieckie), Grabowie nad Prosną i Grzegorzewicach (Wielkopolskie), Czyżewie (Podlaskie), Łodzi, Warlubiu (Kujawsko-Pomorskie), Koluszkach (Łódzkie), Bolesławcu (Dolnośląskie) oraz Dębicach (Podkarpackie).

- Nie chcę potwierdzać tych informacji przed uzyskaniem wyników naszych badań, ale dziennikarze się napracowali... - skomentował te listę w TVN24 Krzysztof Jażdżewski.

Inspektorzy czekają teraz na wyniki badań, które potwierdzą, czy i w jakim stopniu mięso rzeczywiście jest skażone. Ustalają też listę sklepów gdzie trafiły wyroby z irlandzkiego mięsa. - Ściągamy te podejrzane wyroby z półek. To przede wszystkim boczki, pasztety, salcesony i troszkę smalcu - dodał Jażdżewski.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 379) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH