Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zastępca GLW: Około 180-190 przedsiębiorstw z branży mięsnej zakończyło działalność, bądź zawiesiło swoją produkcję

  • Autor: TVP
  • Data: 05-06-2009, 17:41
Zastępca GLW: Około 180-190 przedsiębiorstw z branży mięsnej zakończyło działalność, bądź zawiesiło swoją produkcję

Ten kryzys może wyjść przemysłowi mięsnemu tylko na dobre. Z rynku wypadną najsłabsze firmy, a te silne wyjdą z niego jeszcze bardziej umocnione - prognozuje redakcja rolna TVP.

Proces „oczyszczania" branży mięsnej trwa już od jakiegoś czasu. Liczba firm zamkniętych lub takich, które zawiesiły działalność rośnie. Inspekcja Weterynaryjna podkreśla, że najczęściej wynika to z sytuacji ekonomicznej, a nie z problemów z wypełnieniem standardów bezpieczeństwa żywności.

Krzysztof Jażdżewski, zastępca GLW mówi redakcji rolnej TVP, że w 2008 roku i w trakcie pierwszych dwóch miesięcy 2009 r., około 180 - 190 przedsiębiorstw zakończyło definitywnie działalność, bądź zawiesiło swoją produkcję.

Już zeszły rok był dla branży mięsnej ciężki. Ten będzie jeszcze gorszy. To efekt spowolnienia gospodarczego na świecie i w kraju oraz nienotowanego od 40 lat spadku pogłowia trzody chlewnej, który powoduje, że ceny surowca są rekordowo wysokie. - Ceny surowca urosły praktycznie dwa razy więcej niż mięsa detaliczne - podkreśla w rozmowie z TVP Zbigniew Nowak, prezes ZM Nowak.

To oczywiście wpływa na pogarszającą się rentowność firm mięsnych. Na szczęście nie spada konsumpcje mięsa czerwonego. To dlatego na tle innych branż dotkniętych kryzysem przemysł spożywczy wypada dużo lepiej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (7)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • 123 08-06-2009, 15:08:
Weterynaria powinna mieć najbardziej wiarygodne dane na ten temat
  • Wróżka Wernyhorka 06-06-2009, 23:03:
A co ma wpólnego piernik do wiatraka? Albo ktoś docenia znaczenie markertingu i inwestuje w niego bez względu na dotację. Albo inwestuje tylko w to na co ma dotacje, co jest niezaprzeczalną głupotą.
  • chodowca 06-06-2009, 21:09:
Panie Jażdzewski!!!! Jeśli Pańscy podwładni zaczną bardziej rygorystycznie podchodzić do ochłapów 10 czy nawet 20 letnich (very deep mrożonka) to wkrótce ta lista może się znacznie wydłużyć. Zahamujcie przez restrykcyjną politykę napływ tego starego mięsa za grosze do zakładów przetwórczych to rynek sam wyczyści branżę i zostaną tylko "normalni".

Zobacz wszystkie komentarze (7)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 433) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH