Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zastosowanie systemu IT w zakładzie mięsnym pozwala na unikanie pomyłek

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 26-03-2012, 15:07
Zastosowanie systemu IT w zakładzie mięsnym pozwala na unikanie pomyłek
Adam Joachimski, z-ca dyrektora Centrum Kompetencyjnego Produkcji Procesowej w BPSC

W przypadku branży mięsnej mamy do czynienia z bardzo dużą ilością zamówień wysyłanych w wielu asortymentach do sporej liczby kontrahentów w krótkim czasie - zauważa Adam Joachimski, z-ca dyrektora Centrum Kompetencyjnego Produkcji Procesowej w BPSC.

Generuje to ogromne ilości pozycji na dokumentach wysyłkowych. - Zamówienia te często są modyfikowane do ostatniej chwili przed wysyłką. Bez systemu informatycznego pozwalającego nie tylko na rejestrowanie, ale również na wspomaganie procesu kompletacji i aktywną kontrolę na wszystkich etapach od pojemnika, przez paletę do załadunku samochodów i finalnie zezwolenia na jego wyjazd, realizacja zamówień była by bardzo trudnym zadaniem - mówi Joachimski.

Zwraca uwagę, że stale rośnie zainteresowanie rozwiązaniami klasy MES, na które składa się między innymi zastosowanie terminali dotykowych połączonych z oprogramowaniem wagowym czy miernikami parametrów takich jak temperatura czy klasa mięsności. - Coraz większą popularnością cieszą się rozwiązania znakowania wyrobów, czego wymagają już coraz mniejsi odbiorcy. Oczekiwania te odnoszą się do bardzo różnych sposobów znakowania z indywidualnymi oznaczeniami. To w powiązaniu z bardzo skomplikowanym procesem realizacji zamówień jest sporym wyzwaniem. Odpowiada na nie indywidualne znakowanie wyrobów pod klienta sterowane z centralnego systemu informatycznego - tłumaczy z-ca dyrektora Centrum Kompetencyjnego Produkcji Procesowej w BPSC.

Nowością ofercie BPSC jest rozwiązanie odpowiadające za kontrolę towarów paczkowanych. - Polega ono na specyficznym etykietowaniu wyrobów pod zamówienie klienta o stałych i zadeklarowanych wagach i rejestracji oraz prezentacji statystyk dla takich partii wyrobów. Oprogramowanie to jest odpowiedzią na wymagania zawarte w ustawie o towarach paczkowanych - zaznacza Adam Joachimski. - Wszystkie te zjawiska przebiegają w skrajnym reżimie czasowym, dlatego wykorzystywane oprogramowanie od strony użytkownika musi charakteryzować się prostotą i intuicyjnością obsługi, a także niezawodnością. Innym aspektem jest wyjątkowo rygorystyczne podejście odbiorców do realizacji zleceń, zdarza się, że nawet błędny odczyt kodu kreskowego na pojedynczym wyrobie może skutkować zwrotem całego zamówienia i znaczącymi stratami dostawcy - akcentuje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 820) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH