REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Zbigniew Nowak, ZM Nowak na FRSiH: elastyczność przepisem na sukces

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 20-10-2016, 17:53
Zbigniew Nowak, ZM Nowak na FRSiH: elastyczność przepisem na sukces
Zbigniew Nowak, prezes ZM Nowak. Fot. PTWP

Zakłady Mięsne Nowak funkcjonują na polskim rynku od 25 lat pomimo niesprzyjających okoliczności i trudnej sytuacji w branży mięsnej. Prezes Zbigniew Nowak podkreślił w trakcie debaty "Przemysł mięsny – kluczowe przewagi polskich producentów mięsa i wędlin", że jedną z przyczyn sukcesu jest elastyczność charakteryzująca średnie firmy.

REKLAMA

- Co zdecydowało, że przetrwaliśmy? Przede wszystkim elastyczność. Gdy dobrze sprzedawała się wołowina, to robiliśmy produkty z wołowiny. Dzisiaj wołowina to już rarytas na naszych stołach. Ilość rozbioru wołowego zmalała. Jeżeli teraz drób jest mięsem najbardziej przydatnym do spożycia, to zwiększamy jego produkcję - mówił Zbigniew Nowak. 

- Prawdę mówiąc u mnie w zakładzie drób też już przekroczył wieprzowinę, czyli idziemy zgodnie z trendami - zauważył. 

Prezes Zbigniew Nowak podkreślił, że średnie firmy mięsne nie mają innego sposobu na przetrwanie na trudnym rynku. Ich szansą jest dostosowywanie się do zmieniających się okoliczności.

- Nie mamy wyjścia. U nas te zmiany są po prostu wymuszone. Jeżeli chcemy przetrwać, to musimy tak działać - wyjaśnił.

Przyznał jednak, że nie udało mu się wdrożyć projektu integracji z innymi średnimi firmami, a istniała szansa na stworzenie całkiem dużego podmiotu.

- Pięć lat temu integracja 4-5 firm średniej wielkości dałaby potencjał do bycia praktycznie jedną z większych firm. Wydaje mi się, że straciliśmy swoje pięć minut na taką integrację. Teraz każdy powinien iść swoją drogą - mówił Zbigniew Nowak, prezes ZM Nowak w trakcie Forum Rynku Spożywczego i Handlu. 

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Bogusław Barański 24-10-2016, 22:41:
Panie Zbigniewie: Najpierw cytat z Pańskiej wypowiedzi na FRSiH:"Pięć lat temu integracja 4-5 firm średniej wielkości dałaby potencjał do bycia praktycznie jedną z większych firm. Wydaje mi się, że straciliśmy swoje pięć minut na taką integrację. Teraz każdy powinien iść swoją drogą". A teraz mój komentarz: Właśnie 4-5 lat temu byłem inicjatorem, a następnie dyrektorem Polskiego Klastra Mięsnego Sp. z o.o., gdzie niby miał Pan być udziałowcem, ale tak naprawdę okazało się później że poza deklaracją wpłacenia udziałów i przysyłaniem swojego syna na zebrania założycielskie, dążył Pan raczej do rozbicia tej inicjatywy, niż do jej faktycznego powstania i wzmocnienia. Ktoś z Pana otoczenia wyznał mi wtedy, że "jak p. Nowak nie ma co najmniej 51% udziałów w inicjatywie, to do niej nie wchodzi". Po co zatem takie żale, że teraz za późno? Pozdrawiam serdecznie. Gdyby chciał Pan mi odpowiedzieć, to podaję swojego maila: b.barański@op.pl

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 430) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 172)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH