Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

ZD Stasin: 40 procent naszej produkcji trafia na eksport

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 19-03-2018, 14:29
ZD Stasin: 40 procent naszej produkcji trafia na eksport
fot. stasin.pl

- Wartościowo 60 proc. naszej produkcji sprzedajemy na rynku krajowym, a 40 proc. trafia na eksport. Sprzedajemy na całą Europę, od Portugalii, gdzie zaopatrujemy największą sieć handlową, przez Hiszpanię, Francję, Anglię, Niemcy, Litwę. Od niedawna mamy certyfikat BRC, który umożliwia nam wysyłki do Anglii - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Wojciech Zarzycki, wiceprezes zarządu i dyrektor ds. finansowo-rozwojowych Zakładu Drobiarskiego w Stasinie Sp. z o.o.

W ujęciu wartościowym ok. 60 proc. produkcji Stasina sprzedawane jest na rynku krajowym, a 40 proc. trafia na eksport.

- Sprzedajemy na całą Europę, od Portugalii, gdzie zaopatrujemy największą sieć handlową, przez Hiszpanię, Francję, Anglię, Niemcy, Litwę. Od niedawna mamy certyfikat BRC, który umożliwia nam wysyłki do Anglii. Elementy droższe: filet, czy udziec z indyka w większości eksportujemy na Zachód. Udziec to idealny element dla firm produkujących kebab. Natomiast na Wschód, po tym jak po ptasiej grypie odblokowała się Białoruś, powróciliśmy do sprzedaży na ten rynek - dodaje Zarzycki.

Jeśli chodzi o sieci handlowe Zakład Drobiarski w Stasinie współpracuje z lokalną siecią sklepów Topaz, która posiada około sto punktów w okolicach Siedlec.

- Dostarczamy także mięso świeże do Carrefoura i Polomarketu. Na inne sieci na razie nie jesteśmy przygotowani. Żeby wejść do sieci typu Biedronka czy Lidl trzeba dysponować dodatkową powierzchnią produkcyjną. Wymaga to nowych inwestycji. Potencjalnie możemy dysponować nawet 2,5 ha dodatkowej powierzchni, czyli drugie tyle niż obecnie. Będziemy wówczas mogli pobudować hale do konfekcjonowania i logistyki mięsa - mówi Zarzycki.

Główne kanały dystrybucji dla produktów ZD Stasin to obecnie przetwórnie mięs, odbiorcy sieciowi i sieci hurtowni.

- Dowozimy mięso do punktów Gobarto, Bruno Tassi, zakładów i hurtowni Sokołowa S.A.. Nasza sieć handlowa to praktycznie cała Polska: Mazowsze, Podlasie, Lubelszczyzna, Podkarpacie, Małopolska, Śląsk, Wielkopolska, wybrzeże. Tak więc z jednej strony rynek handlu, a z drugiej rynek przetwórcy, czyli zakłady produkujące wyroby wędliniarskie. Do tego firmy produkujące kebab. Podobnie jest w przypadku eksportu - dodaje Zarzycki.

Zakład Drobiarski w Stasinie powstał w 2007 roku. Głównym obszarem działalności spółki jest rozbiór i ubój mięsa indyczego. Moce ubojowe zakładu to 500 tys. sztuk drobiu miesięcznie. Kanały dystrybucji to przede wszystkim przetwórnie mięs i sieci hurtowe. W 2015 roku przychody ze sprzedaży Zakładu wyniosły 184,7 mln zł, a zysk netto 3,4 mln zł.

Właścicielem Zakładu Drobiarskiego w Stasinie jest Krzysztof Borkowski, polityk i samorządowiec PSL. Jest on także współwłaścicielem Zakładu Mięsnego „Mościbrody” zajmujący się ubojem mięsa czerwonego. ZM „Mościbrody” posiadają także masarnię, w której produkowane są wyroby wędliniarskie oraz sieć sklepów firmowych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (9 901) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane