Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

ZD Stasin: Jedyną barierą dla rozwoju produkcji drobiarskiej są protesty mieszkańców

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 08-01-2018, 10:30
ZD Stasin: Jedyną barierą dla rozwoju produkcji drobiarskiej są protesty mieszkańców
Zakład Drobiarski w Stasinie, fot. Stasin.pl

- W Polsce powstało bardzo dużo nowych hodowli, przez co mamy do czynienia z ewidentną nadwyżką na rynku. Dzisiaj jedyną barierą dla rozwoju hodowli w Polsce są protesty mieszkańców, którzy nie życzą sobie obiektów hodowlanych w sąsiedztwie - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Wojciech Zarzycki, wiceprezes zarządu i dyrektor ds. finansowo-rozwojowych Zakładu Drobiarskiego w Stasinie Sp. z o.o.

Wojciech Zarzycki przypomina, że epidemia grypy ptaków zaszkodziła wszystkim na rynku: przetwórcom, hodowcom i to nie tylko w Polsce, ale w całej Europie.

- Zrobiła się olbrzymia nadwyżka mięsa drobiowego, nie tylko indyka. Część krajów, w tym Chiny, objęła embargiem sprzedaż mięsa drobiowego w całej Polsce. Inne kraje, np. Białoruś wprowadziły embargo na niektóre województwa, w tym niestety Mazowsze. Spowodowało to między innymi spadek cen mięsa a co za tym idzie spadek cen żywca drobiowego - mówi.

W ocenie Zarzyckiego ewidentna nadwyżka mięsa drobiowego na rynku powoduje, że hodowcy szukają zbytu po każdej cenie.

- Przez wiele lat namawialiśmy naszych hodowców na podpisanie kontraktów. Zachęcaliśmy żeby związali się z nami na dobre i na złe. Mamy tylko jedną, wielką grupę hodowców, która jest z nami od początku i hoduje ok. 2,5 mln indyków. Dwóch hodowców ma z nami kontrakty nie na sto procent hodowli, ale dające im gwarancję, że odbierzemy ten towar. Natomiast cała reszta to tzw. hodowcy wolnorynkowi, którzy myślą, że na wolnym rynku uzyskają lepszą cenę - dodaje.

Wiceprezes ZD Stasin uważa, że spożycia indyka będzie rosło.

- To mięso było mniej popularne i droższe od kurczaka. Gdy powstawał nasz zakład, w sklepach w Siedlcach czy okolicy praktycznie mięso to było nie do kupienia. Dzisiaj w większości sklepów jest dostępne. Dobra opinia o mięsie indyczym, które jest pod wieloma względami szlachetniejsze i zdrowsze niż mięso z kurczaka, powoduje, że konsument chętnie go próbuje i rynek powoli rozwija się - dodaje.

Zakład Drobiarski w Stasinie powstał w 2007 roku. Głównym obszarem działalności spółki jest rozbiór i ubój mięsa indyczego. Moce ubojowe zakładu to 500 tys. sztuk drobiu miesięcznie. Kanały dystrybucji to przede wszystkim przetwórnie mięs i sieci hurtowe. W 2015 roku przychody ze sprzedaży Zakładu wyniosły 184,7 mln zł, a zysk netto 3,4 mln zł.

Pełna treść rozmowy z Wojciechem Zarzyckim o kondycji branży mięsnej i drobiarskiej w Polsce, perspektywicznych rynkach eksportowych oraz o zagrożeniach wynikających z rosnącej w niekontrolowany sposób produkcji drobiarskiej w Polsce dostępna jest w Strefie Premium

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Timi 08-01-2018, 19:40:
Panie Wojtku, dlatego właśnie nie powinien Pan hodować drobiu bo się Pan na tym nie zna, co też Pan udowodnił. Brojler żyje 2,5 raza krócej niż indyk i w tym czasie jest 3 razy mniej leczony antybiotykami. Są hodowle w Polsce coraz liczniejsze, które nie stosują wcale antybiotyków u brojlera. Ale nie dotyczy to indyka. On jest tak delikatny, że nie da się przeskoczyć kilkunastu tygodni bez leków. O czym zapewne zapomniał Pan napisać bo przecież łańcuszki żywieniowe Pan chyba widuje w zakładzie. Aha... I ciekawe czemu na zachodzie Polski wszyscy mają kontakty, tylko że z Niemieckimi ubojniami. Przypadek?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (17 362) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.