Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

ZD Stasin: Konsolidacja branży mięsnej to dobry kierunek. Duży może więcej

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 27-12-2017, 15:02
ZD Stasin: Konsolidacja branży mięsnej to dobry kierunek. Duży może więcej
Zakład Drobiarski w Stasinie, fot. stasin.pl

- Przejęcia i wykupy powodują, że powstają więksi i przestają ze sobą rywalizować, rynek robi się spokojniejszy. Twierdzę, że należy współpracować, a jeżeli konkurować to na zdrowych zasadach - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Wojciech Zarzycki, wiceprezes zarządu i dyrektor ds. finansowo-rozwojowych Zakładu Drobiarskiego w Stasinie Sp. z o.o.

Wiceprezes ZD Stasin przyznaje, że na własnej skórze doświadczył skutków niezdrowej konkurencji ze strony konkurencyjnego zakładu.

- Na początku 2015 roku 30 km od naszego zakładu lokalny hodowca wybudował ubojnię indyka i kurczaka. Po jej uruchomieniu rozpoczęła się między naszymi zakładami działalność konkurencyjna. Zepsuło to zarówno ceny na rynku żywca jak i mięsa. Ta niezdrowa konkurencja nie wpłynęła dobrze na wyniki obydwu zakładów. Twierdzę, że należy współpracować a jeżeli konkurować to na zdrowych zasadach - mówi Zarzycki.

Czy wobec ZD Stasin również planuje rozwijać się poprzez przejęcia?

- To trudne do przewidzenia. Wszystko zależy od tego, jakie będą dalsze możliwości rozwoju. Jeśli udałoby się wybudować trochę naszych obiektów hodowlanych, to znacznie wzmocni firmę. Jeżeli będziemy mieć sąsiednie grunty, pobudujemy hale do logistyki i pakowania co da dodatkowe korzyści - dodaje Zarzycki.

Wiceprezes ZD Stasin przyznaje, że kilka lat temu to współzarządzany przez niego zakład mógł zostać przejęty.

- Kiedyś były zakusy na nas ze strony firmy, która chciała kupić ten zakład. Był to rok 2010, a więc około dwóch lat po uruchomieniu firmy. Właściciel spotkał się z hodowcami, którzy jak tylko powstał zakład, zawiązali stowarzyszenie. Chcieli odkupić zakład. Właściciel zaproponował 6 mln zł. Powiedzieli, że za drogo i tyle nie dadzą. Dzisiaj ten zakład jest warty dziesięć razy tyle ile właściciel wtedy proponował - mówi.

Zakład Drobiarski w Stasinie powstał w 2007 roku. Głównym obszarem działalności spółki jest rozbiór i ubój mięsa indyczego. Moce ubojowe zakładu to 500 tys. sztuk drobiu miesięcznie. Kanały dystrybucji to przede wszystkim przetwórnie mięs i sieci hurtowe. W 2015 roku przychody ze sprzedaży Zakładu wyniosły 184,7 mln zł, a zysk netto 3,4 mln zł.

Pełna treść rozmowy z Wojciechem Zarzyckim o kondycji branży mięsnej i drobiarskiej w Polsce, perspektywicznych rynkach eksportowych oraz o zagrożeniach wynikających z rosnącej w niekontrolowany sposób produkcji drobiarskiej w Polsce dostępna jest w Strefie Premium

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Beafcake 28-12-2017, 08:07:
Timi dobre
  • timi 27-12-2017, 17:45:
Panie Wojtku. Niezdrowo to rynku to jest wtedy, jak nie ma konkurencji a nie jak hodowcy mają do wyboru gdzie oddać żywiec. W tym artykule pokazał Pan swoją pogardę dla rolników przynajmniej 2 razy. Drugi raz jak napisał Pan że najlepiej było by rolników wydymać i postawić swoje hale drobiarskie. 0 to za wiele.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 089) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH