Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

ZM Jasiołka: Wędliny surowo dojrzewające dają ciekawy przychód

- Bardzo ciekawy przychód dają wędliny surowo dojrzewające, zwłaszcza, że nakład energetyczny na ich wytworzenie jest w naszym przypadku nieduży. Zastosowaliśmy w naszym zakładzie panele fotowoltaiczne o łącznej mocy 63 kW. Możemy więc mówić, że stosujemy do wytwarzania naszych wędlin zieloną energię - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Paweł Krajmas, prezes Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, dyrektor Zakładu Mięsnego „Jasiołka” w Dukli.

ZM Jasiołka: Wędliny surowo dojrzewające dają ciekawy przychód
Paweł Krajmas, prezes Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, dyrektor Zakładu Mięsnego „Jasiołka” w Dukli, fot. "Polska Ekologia"

Paweł Krajmas przyznaje, że zastosowanie paneli fotowoltaicznych znacznie obniżyło koszty wytwarzania, zwłaszcza przy dojrzewalniach i chłodniach.

- Rozwiązanie idealnie się sprawdza i polecam zakładom mięsnym, aby zakładać te panele tam, gdzie jest dużo chłodni. Klienci też patrzą na to pozytywnie, że nie zatruwamy, tylko myślimy o tym żeby produkować ekologicznie. Trzeba myśleć o środowisku, zwłaszcza, że pracujemy w rolnictwie ekologicznym - mówi.

ZM Jasiołka, we współpracy z kilkoma uczelniami, realizuje obecnie program "Biostrateg" dotyczący polskich ras rodzimych. 

- Skupiliśmy się na rasie puławskiej, którą hoduje się prawie tak, jak w rolnictwie ekologicznym, tyle że nie jest to hodowla certyfikowana. Jest to mięso cudowne i smakowite. Zastanawiamy się, czy dalej nie promować tej rasy. Zobaczymy jak wyjdą nam wynalazki z bakteriami kwasu mlekowego z serwatką - mówi Krajmas.

W grudniu 2017 r. konsorcjum Dolina Serwatkowa złożyło do programu "Polska Wschodnia" kompleksowy projekt na 36 mln zł. Zakłada on m.in. wytwarzanie serów, piwa bezalkoholowego z serwatki, wędlin, a także soków aroniowych z serwatką.

- Do tego zostanie odrestaurowane sanatorium serwatkowe w Dukli, które będzie przeprowadzało zabiegi z serwatką powstałą na bazie tej bakterii. Produkcja żywności będzie odbywać się w zakładach na terenie Polski południowo-wschodniej. Także pracy nam nie brakuje, tylko czasami środków, aby zrealizować swoje marzenia i badania - przyznaje Paweł Krajmas.

Nie brakuje również pomysłów na nowe produkty.

- Mamy mnóstwo pomysłów, od pasztetów przez wyroby w słoiczkach, wędzonki, odrestaurowaną recepturę kiełbasy bieszczadzkiej z wołowiną, wędliny dojrzewające z dziczyzny, oraz „Zagrychę Rzeszowską”, która ma już swoją ugruntowaną pozycję - dodaje.

Najnowszym przedsięwzięciem "Jasiołki" jest nowa dojrzewalnia w Kamieniu.

- Będą w niej utrzymywane na stałym poziomie bakterie składu mlekowego, czyli tzw. bakteria karpacka, która odpowiada za dojrzewanie mięsa. Nie stosujemy żadnych innych dodatków, jedynie dla smaku sól, pieprz i przyprawy. Postawiliśmy także nową wędzarnię benzopirenową naszego autorstwa. Już widzimy, że od stycznia trzeba będzie myśleć o budowie nowej. Chcąc rozbudować zakład staramy się pozyskać środki z dostępnych programów pomocowych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Paweł Krajmas RSS ALERT    /    Polska Ekologia RSS ALERT    /    Stowarzyszenie Polska Ekologia RSS ALERT    /    ZM Jasiołka RSS ALERT    /    wędliny RSS ALERT    /    serwatka RSS ALERT    /    inwestycje w branży mięsnej RSS ALERT    /    żywność ekologiczna 2018 RSS ALERT    /    żywność ekologiczna RSS ALERT    /    Dolina Serwatkowa RSS ALERT    /    Polska Wschodnia RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • historyk 2018-02-16 13:03:35
    Może mi ktoś wyjaśnić koncepcję tego zdjęcia? A w szczególności mariaż polskiej szabli z nabitymi kiełbasami, niemieckiego radia Metz i starej książki kucharskiej? Brakuje tylko aby pan prezes był przebrany za kmicicia.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.229.175.129
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.