Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

ZM Skiba: nie wpadniemy do świńskiego dołka

  • Autor: Jacek Okrzesik, portalspozywczy.pl
  • Data: 12-06-2008, 15:01
ZM Skiba: nie wpadniemy do świńskiego dołka

Obecnie widać wyraźny spadek pogłowia trzody i mogą się w związku z tym pojawić okresowe trudności z nabyciem żądanej ilości surowca - przewiduje Bogdan Noga, dyrektor generalny Zakładów Mięsnych Skiba.

- Nasz zakład znajduje się w kujawsko-pomorskim, czyli w regionie gdzie produkcja żywca wieprzowego jest w skali kraju stosunkowo wysoka. Także sąsiednie województwa - pomorskie i szczególnie wielkopolskie mają wysoki poziom produkcji trzody, dlatego zwykle nasza firma nie ma problemów z zaopatrzeniem w surowiec - informuje Bogdan Noga, dyrektor generalny Zakładów Mięsnych Skiba.

- Spadek pogłowia trzody w marcu br. do 15,7 mln szt. (według GUS), czyli do poziomu najniższego od wielu lat, jest jednak informacją bardzo niepokojącą i może spowodować utrudnienia w dostępie do surowca krajowego. Jesteśmy jednak przygotowani na ewentualne trudności w pozyskaniu surowca do przetwórstwa - uważa Bogdan Noga. - Nasze potrzeby w tym zakresie zabezpieczamy bowiem głównie poprzez kontraktację, za pomocą której pozyskujemy około 80 proc. surowca. Tylko około 20 proc. tuczników kupujemy na wolnym rynku.

W przypadku, gdyby sytuacja na rynku krajowym była dramatyczna zakład jest przygotowany na zakup surowca za granicą. - Traktujemy to jednak jako ostateczność - konkluduje dyrektor Noga.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • obserwator 31-03-2009, 23:26:
Szanowny Panie Dyrektorze!!!!!!

Kiedy na waszej stronie internetowej rolnicy będą mogli zobaczyć cennik skupu żywca. A może oprócz (...) 4-ro procentową premią nie macie się czym chwalić? Skoro taki duda potrafi to czemu nie wy??? Z tych słów można wyczytać ambicję bycia liderem w regionie.
  • cek 58 31-03-2009, 14:07:
sprzedawałem bydło do różnych zakładów mięsnych (.......) U SKIBY za głodnego byka brutto 580 kg dostałem 2404.16 zł gdzie handlarz mi dawał po 5,10 zł za kg (.........................) jestem w plecy 560 zł (........................)
  • cek 58 31-03-2009, 13:56:
sprzedawałem bydło do różnych zakładów mięsnych SKIBA (......) za głodnego byka brutto 580 kg dostałem 2404.16 zł '[ głodnego;] gdzie handlarz mi dawał po 5,10 zł za kg (....) jestem w plecy 560 zł (......)

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH