Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

ZM Szubryt: Regionalność to wyróżnik wysokiej jakości

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 10-05-2017, 15:53
ZM Szubryt: Regionalność to wyróżnik wysokiej jakości
Konrad Kołodziejczyk, dyrektor ds. marketingu Zakładów Mięsnych Szubryt, fot. mat. pras.

- Regionalność to dziś nie tylko oznaczenie inności i oryginalności. To wyróżnik wysokiej jakości i gwarancji najlepszego smaku. Niestety, na rynku nie brakuje firm podszywających się pod nazwy certyfikowane, lecz skutecznie i systematycznie są one wyłapywane przez odpowiednie instytucje i karane surowymi mandatami - mówi Konrad Kołodziejczyk, dyrektor ds. marketingu Zakładów Mięsnych Szubryt.

Od 1992 r. w Unii Europejskiej funkcjonuje system ochrony, identyfikacji i wyróżniania wysokojakościowych produktów rolnych i spożywczych. Określone pochodzenie geograficzne lub tradycyjna metoda wytworzenia daje konsumentowi zatem gwarancję wyjątkowości i jakości.

Czy takie regulacje maja wpływ na zachowanie konsumenta podczas zakupów? Zdaniem Konrada Kołodziejczyka kupujący w dzisiejszych czasach wybierają produkty o wyższych standardach higienicznych i zdrowotnych.

- Konsumenci poszukują produktów które mają certyfikaty, świadectwa, gwarancję pochodzenia i sposobu produkcji. Taka świadomość konsumenta skutkuje wzrostem zainteresowania producentów wytwarzaniem takich właśnie produktów - dodaje.

Dyrektor ds. marketingu ZM Szubryt wskazuje, że dobrym przykładem szybkiej reakcji na zapotrzebowanie z rynku jest produkcja żywności w Małopolsce, gdzie najbardziej rozpoznawalnym produktem z oznaczeniem regionalnym i zastrzeżoną nazwą regionalną jest oscypek.

- Oscypek dostępny jest od maja do września. Sposób jego wytwarzania, rozmiary, region i nawet gospodarstwa są ściśle określone. Kupując oscypek możemy oczekiwać, że zawiera on dostatecznie dużo mleka owczego, jak i innych parametrów, jak kolor wędzenia, waga, rozmiar. Tylko kilkunastu baców z regionu może poszczycić się certyfikacją na ten wyrób - dodaje.

Czerpiąc z tradycji regionalnego produktu z Małopolski Zakłady Mięsne Szubryt opracowały kiełbasę grillową oscypkową. 

- To doskonały przykład na to jak wykorzystać atuty regionu, swoje położenie geograficzne i nadany certyfikat. Szubryt dodaje do kiełbasy oscypek z certyfikatem mogąc w ten sposób nazwać kiełbasę oscypkową. Jest ona, podobnie jak oscypek dostępna od maja do września - dodaje.

Kołodziejczyk przypomina, że ZM Szubryt są także posiadaczem innego certyfikatu na wyroby tradycyjne.

- Mało kto z konsumentów zdaje sobie sprawę, że aby wyrób mógł nazywać się tradycyjnym w pełnym tego słowa znaczeniu, powinien posiadać specjalny certyfikat MRiRW. Nasze zakłady mogą się pochwalić największą w Małopolsce liczbą zarejestrowanych wyrobów tradycyjnych z przedrostkiem sądecka/-i . Dla konsumenta świadomego taki certyfikat to gwarancja najwyższej jakości - dodał.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 381) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH