REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

ZM Viola wznowiły produkcję. Czy ostatecznie?

  • Autor: PAP
  • Data: 24-04-2013, 23:05

Zakłady Mięsne "Viola" wznowiły w środę produkcję, po otrzymaniu na to zgody nadzoru weterynaryjnego. Firma z Lniana (Kujawsko-Pomorskie) wdraża program naprawczy po tym, jak zarzucono jej wykorzystywanie do produkcji przeterminowanych wyrobów.

REKLAMA

 

Wznowienie działalności było możliwe dzięki temu, że we wtorek wieczorem inspekcja weterynaryjna zakończyła kolejną kontrolę zakładu i w jej efekcie cofnęła nakaz wstrzymania produkcji, wydany ponad tydzień wcześniej. Powodem zatrzymania pracy zakładu były zastrzeżenia do sposobu realizowania programu naprawczego w "Violi".

Jak podkreślił zarząd firmy w komunikacie przekazanym w środę PAP, wykonano wszystkie zalecenia nadzoru weterynaryjnego.

"Przejrzano, doprecyzowano i poprawiono wiele procedur i formularzy. Pracownicy zostali wszechstronnie przeszkoleni ze zmodyfikowanych procedur i z zasad dobrych praktyk produkcyjnych i higienicznych" - poinformował zarząd spółki.

Przypomniano, że producent mięsa i wędlin zrezygnował z własnego uboju żywca i rozbioru drobiu. W zakładach dokonano także przeglądu sprzętu technicznego, wycofano nieużywane urządzenia, a także "uporządkowano kwestie nazw produktów i badań przechowalniczych".

Władze spółki zadeklarowały wolę ścisłej współpracy z organami kontrolnymi i wdrażanie wszystkich rekomendacji inspektorów. Do przeglądu i doskonalenia systemu jakości i bezpieczeństwa żywności zostali zatrudnieni zewnętrzni eksperci.

"Wykonane prace podniosły nasz system jakości na wyższy poziom. Nadal czeka nas jeszcze dużo wysiłków nad doskonaleniem systemu jakości i bezpieczeństwa żywności, ale angażujemy w to wiele sił i środków, i wierzymy, że w końcu przyniesie to spodziewane korzyści" - podkreślił Tomasz Plasa, prezes ZM "Viola".

Produkcja w ZM "Viola" została wstrzymana ponad tydzień temu, gdyż inspektorzy mieli zastrzeżenia do sposobu realizacji programu naprawczego, który miał zapobiec łamaniu w zakładzie obowiązujących przepisów dotyczących produkcji żywności. W ubiegły piątek zakończyła się kilkudniowa kontrola firmy, ale inspektorzy dopatrzyli się jeszcze wielu niedociągnięć i nakazu wstrzymania produkcji nie wycofali.

W przekazanym PAP tydzień temu stanowisku obecny prezes ZM "Viola" Tomasz Plasa przyznał, że przyczyną ostatniego zatrzymania produkcji były "pojedyncze przypadki nieprawidłowego stosowania niektórych procedur wewnętrznych". Zapewniał jednocześnie, że uchybienia wskazane przez organy nadzoru zostały usunięte.

Produkcja w ZM "Viola" została po raz pierwszy wstrzymana przez inspekcję weterynaryjną 7 marca, gdy pojawiły się zarzuty, że na terenie zakładu dochodzi do łamania przepisów dotyczących produkcji żywności. Ponowne jej uruchomienie było możliwe dopiero po opracowaniu i wdrożeniu programu naprawczego, którego realizacja miała gwarantować wyeliminowanie nieprawidłowości.

Proceder mający polegać na dodawaniu w zakładach Viola wycofanego ze sklepów, przeterminowanego mięsa do świeżych wyrobów, nagłośniono na początku marca w programie TVN "Uwaga!". Występujące w reportażu anonimowe osoby związane z zakładem utrzymywały, że była to od lat stała praktyka w przetwórni z Lniana.

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • kierowca roweru 26-04-2013, 02:00:
Tak, tak chłopczyku teoretyku. Chłoniesz jak gąbka wszystko co ci media podaje na tacy. Idąc dalej, pozamykałbyś prawie wszystkie polskie zakłady mięsne. Następnie 80% wędlin w sklepie pochodziłaby z Niemiec, bo najbliższy import. Próbowałeś ich wyrobów? Podejrzewam, że nie. Katastrofa. Zastanów się następnym razem, gdy będziesz chciał nadal robić do swojego gniazda.
PS. Zapoznaj się ze słownikiem poprawnej polszczyzny.
  • krzyś 25-04-2013, 11:28:
Co Ty wypisujesz, truciciela i cała branża powinni się walnąć w pierś i przeprosić konsumentów a lekarz weterynarii podać się do dymisji a zakłady być zlicytowane na aukcji z których dochód przekazany jest na walkę z takimi nieuczciwymi praktykami.

Trucie ludzi dodatkami przeterminowanego mięsa czy chemią, dodawanie cudów to najgorsze przestępstwa, bo to oszukiwanie najsłabszych najbiedniejszych którzy kupują te najtańsze produkty.
  • kierowca roweru 25-04-2013, 02:18:
Firma z 1,5 miesięczną przerwą w sprzedaży jest już żywym trupem. Przykro mi to stwierdzić, ale Viola różowej przyszłości nie ma. Skończy podobnie jak Wilbo. Widocznie któremuś konkurentowi te Zakłady Mięsne bardzo przeszkadzały na rynku.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 748) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH