REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Zmiana w standardach dotyczących przygotowania tusz

  • Autor: Bank BGŻ BNP Paribas
  • Data: 01-09-2015, 16:19

Według rozporządzenia Komisji (UE) 2015/1474 z dnia 27 sierpnia 2015 r. możliwe będzie używanie wody pochodzącej z recyklingu do usuwania powierzchniowych zanieczyszczeń mikrobiologicznych z tusz zwierząt kopytnych i zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych - informują eksperci banku BGŻ BNP Paribas.

REKLAMA

Jak podaje Agra-Europe, taka zmiana w standardach dotyczących przygotowania tusz związana jest z Umową o Wolnym Handlu, którą UE podpisała w 2014 r. z Kanadą. Oprócz zniesienia ograniczeń taryfowych w handlu pomiędzy oba partnerami, prowadzono również negocjacje dotyczące procesu harmonizacji przepisów. W przypadku sektora mięsa UE dotyczyło to m.in. uznania obowiązujących w Kanadzie norm przy czyszczeniu mikrobiologicznym tusz.

W Kanadzie w procesie przygotowania tuszy powszechnie stosowana jest woda pochodząca z recyklingu. Stronie kanadyjskiej zależało by ta metoda została zaakceptowana na rynku wspólnotowym, co otworzyło by drzwi dla kanadyjskich producentów mięsa czerwonego. Spełnialiby tym samym normy dot. czyszczenia tusz i mogliby eksportować swoje produkty na rynek UE.

Po przeanalizowaniu stanowiska Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) KE wyraziła zgodę na użycie wody pochodzącej z recyklingu. Oprócz przydatności do usuwania powierzchniowych zanieczyszczeń mikrobiologicznych z tusz, ważną rolę pełni również aspekt zrównoważonego zarządzania zasobami wodnymi. Takie rozwiązanie pozwala również na zmniejszenie zużycia energii elektrycznej.

EFSA, która analizowała użycie wody z recyklingu już w 2010 r., zwraca niemniej uwagę, że istnieją przetrwalniki niektórych bakterii, które są odporne na wysokie temperatury. W tym przypadku konieczne było by dłuższe podgrzewanie wody i jej wymiana, gdy to konieczne. W tym celu w załączniku w części I i II zostały określone szczegółowe wymagania. Kluczowe znaczenie ma to, że gorąca woda pochodząca z recyklingu musi być uzyskana w drodze ogrzewania i recyklingu wody pitnej w zamkniętym i odrębnym układzie. Jest ona również poddawana procesowi podgrzewania przy ustalonej minimalnej temperaturze i przez ustalonym minimalnym czasie przed jej zastosowaniem na tuszach. Woda musi być również stale podawana filtracji i by zapewnić zgodność z parametrami chemicznymi dodawana jest do niej woda pitna.

Nowe rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia od 28.08, czyli od jego publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

W kontekście Umowy o Wolnym Handlu z Kanadą, warto nadmienić, że umowa ta zacznie obowiązywać najwcześniej od 2016. Dopiero wtedy będziemy mogli stwierdzić, na ile kanadyjscy producenci mięsa zainteresowani są rynkiem wspólnotowym i jak kształtować się będzie wymiana mięsa czerwonego pomiędzy tymi regionami.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 986) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH