Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Zmiany klimatu wpływają na wydajność rybołówstwa na świecie

Ryby są ważnym źródłem białka dla ponad połowy światowej populacji, a w rybołówstwie pracuje 56 mln ludzi. Zmiany klimatu mogą zaburzyć działanie tego złożonego systemu, stojącego za jednym z głównych źródeł pożywienia - ostrzegają naukowcy z University of California.

Zmiany klimatu wpływają na wydajność rybołówstwa na świecie
fot. shutterstock

Autor: PAP
Data: 04-03-2019, 09:36

Zespół naukowców pod kierunkiem Christophera Free z Bren School of Environmental Science & Management University of California opublikował raport na temat tego, jak ocieplające się wody morskie mogą wpłynąć na wydajność przemysłu rybołówczego. Wyniki właśnie ukazały się w "Science".

Naukowcy przejrzeli dane na temat liczebności 124 gatunków w 38 regionach, które reprezentują ok. jednej trzeciej światowych połowów. Porównano to z zapisami temperatur oceanicznych i uznano, że 8 proc. populacji zostało negatywnie dotkniętych ociepleniem, natomiast w przypadku 4 proc. oddziaływanie to było pozytywne. Łącznie straty przeważyły zatem zyski.

"Byliśmy zdumieni, jak silnie na populacjach ryb na całym świecie odbiło się ocieplenie - powiedział Free. - Wśród populacji, które badaliśmy, klimatyczni +przegrani+ przeważyli nad +zwycięzcami+".

Największy wpływ na to, jak ryby reagowały na wzrost temperatur, miał region. Gatunki na tym samym obszarze podobnie charakteryzowały podobne reakcje. Tak samo było w przypadku gatunków należących do jednej rodziny. Naukowcy tłumaczą to podobnymi cechami i cyklami życia, które skutkują zbieżnymi mocnymi stronami i słabościami.

Największe straty, jeśli chodzi o produktywność połowów w latach 1930-2010, zarejestrowano m.in. w Morzu Japońskim, Morzu Północnym, na wybrzeżu Półwyspu Iberyjskiego, w obrębie prądu Kuro Siwo na Oceanie Spokojnym. Z kolei największe korzyści odnotowano w okolicy kanadyjskiej prowincji Nowa Fundlandia i Labrador, w Morzu Bałtyckim, Oceanie Indyjskim i na północno-wschodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych.

Choć zmiany w wydajności rybołówstwa są na razie niewielkie, istnieją rozbieżności regionalne. Np. Azja Wschodnia boryka się z największym spadkiem wydajności połowowej - od 15 do 35 proc. "Oznacza to od 15 do 35 proc. mniej ryb w kategorii pożywienia i zatrudnienia w regionie, który odznacza się najszybszym przyrostem populacji na świecie" - przestrzega Free.

Złagodzenie wpływu regionalnych dysproporcji będzie głównym wyzwaniem w przyszłości. Trzeba będzie brać też pod uwagę zmiany klimatu w zarządzaniu rybołówstwem.

Jak zauważył Free, głównym zadaniem stojącym przed przemysłem rybnym będzie unikanie przełowienia, z powodu którego ryby stają się bardziej podatne na ocieplenie, co utrudnia z kolei odbudowę przełowionych populacji. Free podkreślił też, że ocieplenie wód oceanicznych to zaledwie jeden z wielu czynników wpływających na morskie ekosystemy i przemysł, który się na nim opiera. Zakwaszenie wody, spadająca zawartość tlenu i utrata siedlisk także źle wpływają na morskie życie. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

ryby RSS ALERT    /    rybołówstwo RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.92.28.84
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.