REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Zmiany w systemie klasyfikacji tusz wieprzowych EUROP

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 27-05-2011, 14:09

Prawdopodobnie już w IV kwartale bieżącego roku dojedzie do istotnych zmian w klasyfikacji tusz wieprzowych w systemie EUROP - informuje portalspozywczy.pl dr Dariusz Lisiak z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno Spożywczego.

REKLAMA

Z chwilą przystąpienia Polski do Wspólnoty Europejskiej każdy zakład, który ubija więcej niż 200 szt. średnio na tydzień, jest zobowiązany do prowadzenia klasyfikacji poubojowej świń w systemie EUROP. - Byliśmy na to przygotowani, ponieważ na polskim rynku istniały już 3 urządzenia spełniające wymagane kryteria dokładności. Były to AutoFom, UltraFom 300 oraz CGM. Rok później kolejny aparat IM-3 dostał akceptację UE na stosowanie go w Polsce. Od tamtego czasu doszło jednak do pewnych zmian, które miały wpływ na dokładność całego procesu klasyfikacji: po pierwsze zmieniła się populacja świń. Przez ostatnie 4 lata mięsność wzrosła o 4 proc. natomiast ciężar tuczników o 10 kg. Po drugie, zmieniły się przepisy dotyczące skalowania urządzeń - tłumaczy dr Dariusz Lisiak.

Na skutki nie trzeba było czekać. - Krajowa Rada Klasyfikacji Zwierząt działająca przy Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno Spożywczego, na podstawie informacji dochodzących z zakładów mięsnych oraz organizacji producentów trzody chlewnej, wielokrotnie występowała o aktualizację równań regresji używanych w aparatach do szacowania mięsności. W październiku 2010 roku takie badania zostały przeprowadzone a 19 maja 2011 na posiedzeniu Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych-Sektor Produktów Zwierzęcych polski wniosek o zmianę sposobu klasyfikacji został pozytywnie zaopiniowany. Oznacza to, że prawdopodobnie w IV kwartale bieżącego roku dojedzie do istotnych zmian - zapowiada naukowiec z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno Spożywczego.

Dodaje, że zaczną obowiązywać nowe równania w aparatach już istniejących, co może zmienić dotychczasowe wyniki. Wejdą w użycie także nowe urządzenia, takie jak Fat - o - Meater II, AutoFom III oraz CSB Image Meater - wymienia dr Dariusz Lisiak. - Dodatkowo z myślą o małych zakładach ubojowych została zaakceptowana metoda ZP. Jednakże będzie ona mogła być stosowana tylko na ograniczoną skalę - akcentuje.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Meat Expert 30-05-2011, 08:39:
Image Meater - jeśli się sprawdzi, to będzie rewolucja.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 748) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH