Zmniejsza się produkcja wołwoiny w UE
W 2009 r. produkcja wołowiny w krajach UE-15 zmniejszyła się o 1,5 proc. w skali roku do około 7,1 mln ton. Wynikało to między innymi z liberalizacji rynku i zwiększonej konkurencji ze strony krajów Ameryki Południowej oferującej niższe ceny - podają analitycy BGŻ.
Według informacji serwisu agra-net w 2009 r. Francja i Niemcy pozostały największymi producentami wołowiny we Wspólnocie, jednak produkcja w obu krajach zmalała w skali roku (o 0,2 proc. i 1,6 proc.). W bieżącym roku przewidywane są kolejne obniżki o 2,5 proc. w przypadku Francji i 0,4 proc. dla Niemiec. Szacuje się, że w 2010 r. produkcja wołowiny w UE-15 zmniejszy się w relacji rocznej o 0,7 proc.
Konsumpcja wołowiny w UE również uległa zmniejszeniu jednak w znacznie mniejszym stopniu niż produkcja. Spożycie mięsa wołowego w UE-15 w 2009 r. spadło o około 1 proc. w skali roku i ukształtowało się na poziomie 7,4 mln ton. Jednak we wszystkich krajach Wspólnoty łącznie konsumpcja wołowiny w 2009 r. wzrosła nieznacznie w porównaniu do 2008 r. do 8,2 mln t głównie z powodu wzrostu popytu ze strony Polski (o 17 proc.) do 169 tys. ton. Konsumpcja mięsa wołowego w UE-15 w 2010 r. prawdopodobnie pozostanie na stabilnym poziomie w porównaniu do ubiegłego roku i wyniesie około 7,4 mln ton.
Wzrostowi popytu na mięso wołowe w krajach Wspólnoty będzie przeciwdziałać konkurencja ze strony tańszego drobiu i wieprzowiny.

KOMENTARZE: (1)
Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!
Zobacz wszystkie komentarze (1)