Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Znaczące ożywienie na rynku trzody

- Koniec marca przyniósł wzrosty cen na rynku żywca wieprzowego. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w czwartym tygodniu marca cena skupu wyniosła przeciętnie 4,50 zł netto za kilogram. Jest to najwyższa wartość od października poprzedniego roku - informuje Łukasz Czech, analityk sektora rolno-spożywczego BNP Paribas.

Znaczące ożywienie na rynku trzody
fot. shutterstock

Autor: BGŻ BNP Paribas
Data: 05-04-2019, 15:29

Czech zwraca uwagę, że jednocześnie cena wieprzowiny jest wciąż niższa o 9,5% niż rok wcześniej.

- Niemniej, obserwowane od 6-u tygodni podwyżki dają producentom trzody chlewnej nadzieję na powrót opłacalności produkcji. Powodów zachodzących zmian może być kilka – wzrost eksportu wieprzowiny z krajów zachodnich do Chin, spadek importu do Polski, ze względu z na niższy poziom cen, spadek podaży żywca lub też zwiększona konsumpcja. Najprawdopodobniej jednak wzrosty cen wynikają przede wszystkim ze zmian w handlu zagranicznym oraz pogłowiu świń - dodaje.

Analityk zauważa, że na rynku europejskim w pierwszym kwartale br. można było zaobserwować wyraźne ożywienie.

- W pierwszym miesiącu 2019 r. eksport wieprzowiny zwiększył się o 7,8% w porównaniu do poprzedniego roku. Głównym motorem wzrostu był zwiększony eksport do Chin (+18 tys. t, +14,5% r/r), choć jednocześnie odnotowano duży spadek eksportu do Hong Kongu (-6 tys. t,-27,7% r/r). Oprócz Chin, eksport wzrósł też w przypadku Japonii (+3,0 tys. t, +7,7%), Filipin (+4,0 tys. t, +18,4%) oraz USA (+2,0 tys. t, +13,5%) - dodaje.

Czech uważa, że podstawowym czynnikiem, który przekłada się na zwiększony import wieprzowiny przez Chiny, jest rozwój ASF w tym kraju.

- Według danych Chińskiego Ministerstwa Rolnictwa, pogłowie loch w lutym 2019 r. w Państwie Środka było o 19,1% mniejsze niż rok wcześniej. Według prognoz USDA, Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, ASF w Chinach ma przełożyć się na spadek pogłowia świń o 13% do 374 mln szt. oraz spadku produkcji mięsa wieprzowego o 5% do 51,4 mln t, co oznacza zmniejszenie produkcji o ponad 3 mln t. Dla porównania, prognozowana roczna produkcja wieprzowiny w Rosji w 2019 r. wynosi 3,3 mln t zaś w Brazylii 3,0 mln t. Spadek produkcji może przełożyć się na wzrost chińskiego importu o 33% do poziomu 2,0 mln t. Warto dodać, że Unia Europejska pozostaje głównym dostawcą wieprzowiny na rynek chiński - mówi.

Analityk ocenia, że tym samym popyt importowy na unijną wieprzowinę w 2019 r. prawdopodobnie będzie większy niż w 2018 r.

- Wprawdzie obecne podwyżki cen na polskim rynku wynikają dużo bardziej z mniejszej podaży żywca, niż wzrostu eksportu, jednak w najbliższych kwartałach większa sprzedaż wieprzowiny z UE może przełożyć się na zmniejszony import mięsa do Polski i dodatkowe wzrosty cen żywca - wskazuje.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Łukasz Czech RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT    /    wieprzowina 2019 RSS ALERT    /    trzoda chlewna RSS ALERT    /    ceny trzody chlewnej RSS ALERT    /    ASF w Chinach RSS ALERT    /    BGŻ BNP Paribas RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.209.80.87
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.