Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Znaczny wzrost eksportu hiszpańskiej wieprzowiny

- W pierwszym półroczu br. eksport mięsa wieprzowego z Hiszpanii wzrósł o 29 proc. w skali roku do 752 tys. ton. Było to głównie zasługą trzykrotnego zwiększenia wolumenu wysyłek do Chin, które stanowią obecnie 20 proc. całkowitego wywozu z Hiszpanii wobec 8 proc. w tym samym okresie 2015 r. - podaje FAMMU/FAPA.


Autor: FAMMU/FAPA na podst. ThePigSite z dn. 26.08.16 i 01.09.16
Data: 06-09-2016, 20:42

Grudniowy spis pogłowia wskazuje na wzrost liczebności hiszpańskiej trzody chlewnej, zatem wysokie zapotrzebowanie ze strony Chin jest szansą na upłynnienie nadwyżek rynkowych mięsa. Więcej niż przed rokiem wieprzowiny Hiszpanie skierowali także do innych krajów azjatyckich, m.in. do Japonii i Korei Płd. Chińskie władze wydały niedawno zezwolenia na import wieprzowiny z pięciu nowych hiszpańskich zakładów produkcyjnych. Obecnie aż 26 zakładów z Hiszpanii posiada zezwolenia do eksportu do Chin, a w najbliższej przyszłości spodziewane jest zatwierdzenie kolejnych. Hiszpania ma najwięcej zakładów ze wszystkich państw członkowskich, przed Niemcami, Danią i Francją, które mają zezwolenia na wysyłki do Państwa Środka.

Hiszpania zwiększyła również o 7 proc. dostawy wieprzowiny do państw członkowskich UE, głównie do Włoch i Polski. Największym unijnym odbiorcą hiszpańskiej wieprzowiny pozostaje Francja, jednak wysyłki w tym kierunku zmalały o 13 proc. . Mniej wieprzowiny niż przed rokiem zaimportowała z Hiszpanii także Portugalia. Wartość wysyłek wieprzowiny hiszpańskiej wieprzowiny od stycznia do czerwca br. wyniosła 1,515 mln EUR i była o 18 proc. wyższa niż przed rokiem. Wzrosły zwłaszcza wpływy ze sprzedaży na rynek chiński, gdzie ceny wieprzowiny w pierwszej połowie tego roku były rekordowo wysokie. Pomimo zwyżki cen na rynku unijnym, wartość wysyłek obniżyła się o 3 proc. w skali roku. Zaważyły na tym niskie ceny w UE w pierwszym kwartale br.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

FAMMU/FAPA RSS ALERT    /    Hiszpania RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.228.143.13
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.