REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Znaczny wzrost ubojów trzody w UE

  • Autor: Bank BGŻ BNP Paribas
  • Data: 11-08-2015, 15:22
Znaczny wzrost ubojów trzody w UE
(fot. PTWP)

Wolumen ubojów trzody chlewnej w UE w okresie pierwszych pięciu miesięcy br. zwiększył się o 4,3 proc. do 9,6 mln t. Jest to o 394 tys. t wyższy poziom niż przed rokiem. W porównaniu do poprzednich dwóch lat, 2014 i 2013 r., oznacza to znaczne odbicie - wskazują analitycy BGŻ BNP Paribas.

REKLAMA

Dla przypomnienia, w analogicznym okresie w 2014 r. odnotowano 1,5-procentowy spadek produkcji mięsa do poziomu 9,2 mln t. A w porównaniu z analogicznym okresem w 2013 r., obecny poziom jest o 3 proc. wyższy.

Dane Eurostatu potwierdzają zatem prognozy KE o przyspieszeniu tempa wzrostu produkcji mięsa wieprzowego na terenie UE w br. KE w opracowaniu „Short-term outlook” z lipca 2015 r. wskazuje, że w br. produkcja mięsa wieprzowego w UE powinna przyśpieszyć, z 2 proc. odnotowanych w 2014 r., do 2,75 proc.

Co ciekawe, z danych statystycznych wynika, że wzrost ten napędzany jest obecnie przez trzy kraje. W omawianym okresie w br. w największym stopniu zwiększyła się wielkość ubojów w Hiszpanii, Włoszech oraz Holandii, odpowiednio o 9-procent (135 tys. t), 13-procent (76 tys. t)  oraz prawie 8-procent (42 tys. t). Kraje te odpowiadają zatem za prawie 2/3 wzrostu ubojów w UE.

Warto podkreślić, że na rynku niemieckim zaobserwowano w tym okresie niższą, 2-procentową dynamikę (40 tys. t). Pomimo mniejszego tempa wzrostu, jako największy gracz w UE z ok. 24-procentowym udziałem w produkcji, zmiany w ubojach odnotowane na tym rynku, mają cały czas duży wpływ na funkcjonowanie unijnego rynku wieprzowiny.

W analizowanym okresie w Polsce, która odpowiedzialna jest za 8 proc. ubojów w UE, produkcja wieprzowiny była o 3 proc. większa niż przed rokiem. Oznacza to, że jej wolumen zwiększył się o 23 tys. t do poziomu 774 tys. t.

Patrząc na rynek unijny, takie wyraźne zwiększenie wolumenu produkcji mięsa było zapewne kluczowym czynnikiem wpływającym na utrzymanie się cen trzody na stosunkowo niskim poziomie w I poł. br. Wzrost spożycia wieprzowiny w UE prognozowany na 2015 na poziomie 2,3 proc., jak również odbicie w eksporcie mięsa wieprzowego na rynki pozaunijne o 9 proc. (42 tys. t) do poziomu 513 tys. t w pierwszych czterech miesiącach br. nie były wystarczające by zahamować spadki cen żywca.

W Polsce w tygodniu 27.07-02.08.2015 za kg żywca płacono przeciętnie 4,37 zł, czyli prawie o 15 proc. mniej niż przed rokiem. Średnia cena żywca w okresie pierwszych siedmiu miesięcy br. kształtowała się na poziomie 4,34 zł/kg. Oznacza to że za kg trzody chlewnej płacono o 14 proc. (0,69 zł) mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 295) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH