Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Znaleźliśmy optymistów w branży mięsnej!

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 31-01-2011, 10:30
Znaleźliśmy optymistów w branży mięsnej!
Źródło fot.: Flickr.com

Poprawiająca się współpraca organizacji branżowych, przywiązanie konsumentów do polskich wędlin oraz wzrost sprzedaży mięs wysokogatunkowych - oto, co sprawia, że przedstawiciele branży mięsnej z optymizmem patrzą w przyszłość.

Tadeusz Blicharski, dyrektor biura Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Polsus ma nadzieję na rozwój systemu PQS. - Liczę też na rosnące zainteresowanie mięsem świń rasy puławskiej i wprowadzenie przez Włochów etykietowania wieprzowiny krajem pochodzenia - mówi Blicharski. - Gdyby nadzieje na szybsze wprowadzenie takiego etykietowania w Polsce były większe, widziałbym światło w tunelu - dodaje.

> Czytaj też: Dyrektor Polsus: Aby zwiększyć eksport mięsa, potrzeba wzrostu efektywności produkcji

Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego (PZPBM) zauważa poprawiającą się współpracę organizacji branżowych przetwórców i producentów. - Wspólne wystąpienie branży mięsnej na Polagra 2010, Grune Woche 2011 miało już miejsce - przypomina Wierzbicki. - W tym roku będzie Polagra 2011 i mam nadzieję, że uda się zorganizować wspólne stoisko branży mięsnej na targach Anuga w Kolonii - podkreśla.

> Czytaj też: Prezes PZPBM: Są szanse na zwiększenie eksportu wołowiny na rynki trzecie

Optymizmem branżę mięsną napawa również fakt, że rynek mięsny jest wpisany w polską historię i tradycję. - Zawsze będzie istniał - akcentuje Żaneta Bogalecka, dyrektor biura zarządu Grupy Kapitałowej MAT. - Jednak jaki będzie jego wymiar w kolejnych latach, pesymistyczny czy optymistyczny, nie zależy tylko od nas mięsiarzy - zaznacza.

Deklaruje, że jej firma ma optymistyczny charakter. - Liczymy na kolejne sukcesy w 2011 r. i kolejnych latach. Bardzo ciężko na to pracujemy - zapewnia Bogalecka. Jest przekonana, że mimo zmian w preferencjach żywieniowych, polski schabowy i polska kiełbasa zawsze znajdzie miejsce na stołach Polaków.

> Czytaj też: Duża firma mięsna pozwie do sądu Janusza Palikota? GK MAT: Jesteśmy oburzeni!

Ewa Polok
, Brand Manager Zakładów Przetwórstwa Mięsnego Łukosz także pozytywnie ocenia perspektywy polskiego rynku mięsa. - Na targach Grune Woche w Berlinie zbierałam opinie konsumentów niemieckich na temat naszych produktów. Po raz kolejny obserwuję i słyszę bardzo pozytywne opinie na temat polskiego mięsa i jakości wędlin - relacjonuje Polok. - Również w kraju mamy coraz więcej klientów świadomych tego co jedzą, oczekujących jakości - dodaje.

> Czytaj też: Prezes ZPM Łukosz: Rozważamy wybudowanie własnej biogazowi

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • znowu ty 01-02-2011, 13:34:
Każda firma jest na sprzedaż, trzeba tylko zaproponować odpowiednią cenę
  • znowu ja 31-01-2011, 17:08:
A ja słyszałem ze GK Mat jest na sprzedaż a tu taki optymizm bije od pani Zanety Bogaleckiej...
  • znowu ja 31-01-2011, 17:07:
A ja słyszałem ze GK Mat jest na sprzedaż a tu taki optymizm bije od pani Zanety Bogaleckiej...

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 228) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH