REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Znów rosną ceny wszystkich gatunków żywca

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 13-01-2009, 11:22
Znów rosną ceny wszystkich gatunków żywca

W pierwszym tygodniu stycznia (29.12-04.01) odwrotnie niż zazwyczaj drożały wszystkie cztery główne gatunki żywca, dla których prowadzone są przez Ministerstwo Rolnictwa notowania cen. Najbardziej (o 1,9 proc.) podrożały indory, a w następnej kolejności kurczęta (1,3 proc.), bydło rzeźne (0,5 proc.) i trzoda chlewna (0,3 proc.) - wynika z analizy BGŻ przeprowadzonej dla serwisu portalspozywczy.pl.

REKLAMA

Sytuacja na rynku trzody chlewnej jest wyjątkowa. Zwykle po świętach Bożego Narodzenia ceny spadają - do ostatniej dekady stycznia średnio o 0,30 PLN/kg. W bieżącym sezonie ceny są jak dotychczas stabilne. Obecna cena na poziomie 4,44 PLN/kg jest już o 30 proc. wyższa niż przeciętnie w analogicznym tygodniu w latach 2003-07, a w całym 2008 r. cena była o 10 proc. wyższa niż przeciętnie w poprzednich pięciu latach. Podaż mięsa jest niewielka, gdyż oprócz niskich dostaw krajowych tuczników wyraźnie osłabił się również import mięsa z Europy Zachodniej. Z drugiej strony w nadchodzących tygodniach należy oczekiwać, że nastąpi sezonowy spadek popytu. Wydaje się, że ta druga tendencja powinna przeważyć i ceny mogą się w najbliższych tygodniach osłabić.

Po wielu tygodniach spadków ceny zakupu kurcząt i indyków zaczęły rosnąć. Ceny kurcząt rozpoczęły trend spadkowy w sierpniu 2008 r. i minimum osiągnęły w ostatnim tygodniu listopada. Kilogram żywca w zakładach był wówczas o 11,5 proc. tańszy niż w połowie sierpnia. Jednakże od tego czasu podrożał o 2,5 proc. i kosztuje obecnie 3,00 PLN. Gorsza sytuacja panuje na rynku indyków. Średnio w całym 2008 r. cena zakupu indorów była o 7,3 proc. niższa niż rok wcześniej. W ostatnich trzech miesiącach ceny wahały się w wąskim przedziale od 4,17 do 4,28 PLN/kg. Obecnie cena wynosi 4,28 PLN/kg i jest o 2,3 proc. wyższa niż rok wcześniej, kiedy notowano silną obniżkę cen drobiu po wykryciu w Polsce przypadków ptasiej grypy. Silne osłabienie się złotego wobec euro powinno pomóc polskim producentom drobiu, gdyż przeciętnie około 25 proc. produkcji kierowane jest na eksport, w tym w większości do krajów UE.

Jednak najbardziej na deprecjacji złotego mogą zyskać producenci bydła i wołowiny. Prawie 60 proc. produkowanej w Polsce wołowiny jest eksportowane, a gros eksportu kierowane jest do krajów strefy euro. Obecna sytuacja na rynku zdaje się potwierdzać tę tezę. Zwyczajowo jesienią i zimą, kiedy więcej zwierząt kierowane jest do uboju, ceny spadają. W tym sezonie jednak rosną. W ostatnich siedmiu tygodniach cena zakupu bydła w zakładach wzrosła z 4,12 do 4,38 PLN/kg, czyli o 6,3 proc. Obecna cena jest o 8 proc. wyższa niż w analogicznym tygodniu poprzedniego roku.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 986) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH