Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Związek Polskie Mięso chce odzyskania japońskiego rynku

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 14-04-2016, 14:05
Związek Polskie Mięso chce odzyskania japońskiego rynku
Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso fot. ZPM

Związek Polskie Mięso w ramach kampanii "Rozsmakuj się w Europie" bierze udział w targach Japan Meat Industry Fair w Tokio, które obywają się w dniach 13-15 kwietnia. Celem działań jest przekonanie japońskich i kanadyjskich dystrybutorów, importerów, przedstawicieli sieci handlowych oraz hurtowników i detalistów o wysokiej jakości naszego mięsa, gwarantowanej między innymi przestrzeganiem wyśrubowanych norm i standardów produkcji.

Japonia jest trzecim największym producentem wieprzowiny w regionie Azji i Pacyfiku, który odpowiada za 58 proc. światowej produkcji (dane za rok 2012). Jednakże, połowa spożywanego w Japonii mięsa pochodzi z importu. W 2012 roku kraj ten był największym na świecie importerem wieprzowiny i ten trend utrzymywał się już od roku 2005. Zapotrzebowanie to wynika z problemów środowiskowych, ograniczonej przestrzeni pod hodowlę i katastrof naturalnych. Ten region został silnie dotknięty przez epidemię świńskiej grypy, co zaburzyło relacje popytu i podaży.

Największymi dostawcami mięsa do Japonii są kraje Ameryki Północnej – USA i Kanada, z których pochodzi ok. 65 proc. importu wieprzowiny. Jednakże polscy producenci również skorzystali z japońskiego apetytu na wieprzowinę. Japonia był trzecim krajem pod względem wartości, do którego eksportowano polską wieprzowinę – eksport w 2011 roku był wart ponad 200 mln PLN. Do lutego 2014, do czasu wykrycia w Polsce przypadków ASF, polskim hitem eksportowym do Japonii było mięso wieprzowe mrożone i wędliny.

- Japonia to kierunek, o który opłaca się walczyć, to rynek o który warto powrócić, dlatego Japończykom nie dajemy o sobie zapomnieć – podsumowuje Witold Choiński prezes Związku Polskie Mięso, organizatora kampanii.

Z ostatnich informacji przekazywanych przez Komisje Europejska wynika, że rynek ten zostanie prawdopodobnie ponownie otwarty jeszcze przed wakacjami. Aktualnie japońska strona prowadzi ocenę sytuacji zdrowotnej zwierząt w Polsce w celu uznania regionalizacji UE oraz, w konsekwencji, wznowienia importu mięsa wieprzowego pochodzącego z polskich regionów wolnych od ASF.

W marcu 2016 roku, japoński Komitet Naukowy wydał pozytywną opinię w sprawie uznawania regionalizacji UE dla ASF. Dzięki tej pozytywnej opinii, japońska administracja przygotowuje obecnie projekt mający na celu sfinalizowania procedury, która uzna europejskie zasady regionalizacji dla ASF, co będzie jednoznaczne z wznowieniem eksportu polskiego mięsa wieprzowego do Japonii. Zniesienie japońskich barier dla polskiej wieprzowiny w kontekście sytuacji wywołanej ASF będzie miało pozytywny wydźwięk dla innych azjatyckich krajów, dzięki czemu kolejne z nich mogą stać się ponownie otwarte dla polskiego mięsa.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 724) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH