Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Związek Polskie Mięso: dodatki w produktach mięsnych nie przekraczają norm (wideo)

Stosowanie dodatków w przetworach i niektórych wyrobach mięsnych jest konieczne, ale ich ilość nie przekracza norm. Raport NIK nt. dodatków do żywności, gdzie wskazano na ich dużą zawartość np. w kiełbasie śląskiej czy parówkach, nie odzwierciedla rzeczywistego stanu - uważa prezes Związku "Polskie Mięso" Witold Choiński.

Związek Polskie Mięso: dodatki w produktach mięsnych nie przekraczają norm (wideo)
Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso fot. ZPM

 

Najwyższa Izba Kontroli na początku stycznia opublikowała raport, w którym wskazała na brak jednego organu odpowiedzialnego za nadzór nad rynkiem dodatków do żywności. Chodzi nie tylko o ich stosowanie, ale także o uwzględnienie wpływu kumulacji wielu substancji dodatkowych w jednym środku spożywczym lub codziennej diecie. M.in. podano, że w kiełbasie śląskiej stwierdzono rekordową liczbę substancji dodatkowych - 19 dodatków.

"Mamy absolutnie poważne wątpliwości co do wiarygodności tego raportu, ponieważ wielokrotnie cytowane i przedstawiane produkty mięsne z dużą ilością dodatków E czy innych substancji dodatkowych nie odzwierciedlą absolutnie rzeczywistego stanu rzeczy w przemyśle mięsnym. Przykładowe 2 produkty, które były pokazywane jako produkty z dużą zawartością substancji dodatkowych, takie jak kiełbasa śląska czy parówki i przekroczenie dawek dziennych" - powiedział PAP Choiński. Dodał, że "chociażby przykładowa parówka, która zawiera w swoim składzie również 2 składniki niedozwolone (...) nie może stanowić podstawy do twierdzenia, że taki stan rzeczy ma się na co dzień".

Jak mówił, świadczą o tym również dane z grudnia 2018 r. Instytutu Żywności i Żywienia, który badał żywność, w tym wyroby mięsne, na zawartość azotynów. Podkreślił, że branża mięsna nie może zgodzić się z tym raportem, ponieważ nie podano, jakimi metodami było robione to badanie, na jakiej skali, na jakich produktach.

Zdaniem Choińskiego, "pokazywana w raporcie duża ilość dodatków stosowana w przetwórstwie nie odzwierciedla stanu rzeczywistego".

Prezes "Polskiego Mięsa" podkreślił, że stosowanie dodatków w przetworach i niektórych wyrobach absolutnie jest konieczne, pod warunkiem, że rzeczywiście nie przekracza to pewnych norm. Często stosowanie dwóch lub trzech składników, takich jak azotyn sodu czy kwas askorbinowy, połączonych ze sobą, daje efekt synergiczny, czyli sprawia, że możemy ich zastosować mniej.

Podobnie jest w przypadku fosforanów - użycie trzech różnych powoduje, że suma zastosowania daje efekt końcowy lepszy niż zastosowanie jednego, bo tych składników zużywa się w sumie jest dużo mniej - tłumaczył Choiński.

więcej informacji:

Związek Polskie Mięso RSS ALERT    /    Witold Choiński RSS ALERT    /    dodatki do mięs RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.83.93.85
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.