Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Związek Polskie Mięso edukuje na temat drobiu

O faktach i mitach na temat antybiotyków w drobiu, a także bieżącej sytuacji na rynku mięsa dyskutowano podczas konferencji „Szlakiem Polskiego Mięsa - SMAKUJ DRÓB!”, zorganizowanej przez Związek Polskie Mięso.

Związek Polskie Mięso edukuje na temat drobiu
fot. materiały prasowe

„Szlakiem Polskiego Mięsa” to projekt zainicjowany przez Związek Polskie Mięso, który pozwala przybliżyć zagadnienia związane z produkcją i przetwórstwem polskiego drobiu. Wydarzenie dało możliwości poznania mięsa „od kuchni” poprzez wizytę w zakładzie produkcji mięsa drobiowego Indyk Mazury w Ostródzie oraz prelekcje prowadzone przez branżowych ekspertów.

Podczas konferencji Adam Kurowski, zastępca dyrektora ds. zakupów produkcyjnych SuperDrob S.A., znawca rynku drobiarskiego i obserwator trendów spożywczych wygłosił wykład pt. „Cała prawda o mięsie drobiowym - czyli fakty i mity na temat antybiotyków w drobiu, a także bieżąca sytuacja rynkowa polskiego mięsa”. Zdaniem Adama Kurowskiego stosowanie antybiotyków jest nieopłacalne z przyczyn ekonomicznych.

– Po pierwsze hodowcy ponoszą koszty opieki weterynaryjnej. Ponoszenie dodatkowych kosztów przy dzisiejszej cenie żywca, leczenia całego stada nie jest w interesie hodowcy. Po drugie, nadmierne stosowanie antybiotyków może prowadzić do antybiotykoodporności. Korzystniejszym rozwiązaniem jest właściwa profilaktyka np. pre czy probiotyki stosowane w paszach. Po trzecie, stosowanie antybiotyków może negatywnie wpływać na parametry jakościowe mięsa – tłumaczył zastępca dyrektora ds. zakupów produkcyjnych SuperDrob S.A.

Znawca rynku drobiarskiego odniósł się także do: warunków związanych z chowem, procesu produkcyjnego, standardów jakościowych oraz zagrożeń dla branży drobiarskiej. W dalszej części dr inz. Janusz F. Pomianowski, nauczyciel akademicki na Wydziale Nauk o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, przedstawił prezentację pt. „Drób – znany i nieznany”.

Podsumowaniem spotkania były warsztaty gotowania, na których królował polski drób na wytrawnie. Przygotowane potrawy zostały włączone do menu uroczystej kolacji degustacyjnej, serwowanej przez szefa kuchni Marcina Budynka. Na stołach znalazły się zimne przystawki takie jak: mus z wędzonego kurczaka podawany z bułką maślaną i piklowaną rzodkiewką oraz wątróbka w porto serwowana z grzanką korzenną, pieczarką portobello a także ciepłe consomme z kaczki z białymi szparagami i pierożkiem wypełnionym podrobami. Daniami głównymi kolacji były przepiórka z blinami ziemniaczanymi i chipsem warzywnym oraz bon bon z perliczki i pierś z perliczki podawane z młodą kapustą, pianą ziemniaczaną wzbogacone świeżym majerankiem.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Związek Polskie Mięso RSS ALERT    /    Szlakiem Polskiego Mięsa RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    drób 2018 RSS ALERT    /    rynek drobiu RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.212.243.191
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.