REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Związek Polskie Mięso liczy na wzrost eksportu mięsa do Chin

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 05-06-2013, 14:41
Związek Polskie Mięso liczy na wzrost eksportu mięsa do Chin
Związek Polskie Mięso liczy na kolejne dopuszczenia handlowe dla polskich firm do Chin

Związek Polskie Mięso liczy na wzrost polskiego eksportu mięsa do Chin i na kolejne dopuszczenia handlowe dla polskich firm - mówi Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.

REKLAMA

- Kilkanaście polskich firm uzyskało w ostatnim czasie uprawnienia eksportowe do Chin i prosimy o więcej, bo to bardzo duża gałąź przemysłu, w której możemy zwiększyć wymianę handlową, a której dotychczas właściwie nie było - powiedział Choiński podczas spotkania Polska-Chiny zorganizowanego w Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych (PAIiIZ).

Zgodnie z danymi statystycznymi China Customs Statistics, w 2012 roku polski eksport mięsa do Chin wyniósł 31,13 mln USD (41,3 mln - dane GUS za 11 miesięcy) w tym: mrożone mięso wieprzowe oraz podroby - 26,7 mln USD (37,0 mln GUS), skrzydełka kurze 4,2 mln USD (4,3 mln - GUS). Jest to najwyższy poziom w historii eksportu polskiego mięsa do Chin.

Według danych z lutego tego roku dopuszczenia posiadało ok. 14 zakładów mięsnych z Polski. Dla porównania Wielka Brytania lub Holandia mają zaledwie po kilka dopuszczonych zakładów.

Polskie mięso trafia w większości do chińskich restauracji i hoteli najwyższej klasy, gdzie priorytetem jest jakość żywności. Opinie specjalistów branżowych wskazują, że zapotrzebowanie na żywność wzrośnie o 25 proc. do roku 2022, a import żywności do Chin będzie wzrastał 10 proc. rocznie. Oznacza to, że chiński rynek mięsa, z populacją powyżej miliarda trzystu milionów konsumentów, jest w dalszym ciągu nienasycony i każda tona polskiego mięsa znajdzie tutaj swoich odbiorców.

Polska jest 12 największym eksporterem mięsa (bez mięsa rybiego) do Chin, które w roku 2012 zaimportowały mięsa łącznie na kwotę 4.106,5 mln USD. Jedna trzecia mięsa pochodziło z USA a 26 proc. z UE. Wśród państw Unii Europejskiej, które łącznie wyeksportowały mięso na kwotę 1 087,8 mln USD, wkład Polski wynosił zaledwie 3 proc.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (24 925) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH